CarTrend logo

Tévhit autóvásárlásnál 2. rész: magánszemély vs kereskedő. Melyikkel jársz jobban?

Autó eladás, autó vétel: Te kit választasz?

Nagyon sokszor találkozunk azzal az elmélettel, hogy mennyivel jobban járunk, ha magánszemélynek adjuk el az autónkat, mint kereskedőnek, vagy ha eleve magánszemélytől veszünk autót. Mi azonban azt mondjuk, kerüld el a magánszemély és magánszemély között kötött üzletet! Ez a témája legújabb Tévhit autóvásárlásnál sorozatunknak! Az előző tévhitről itt olvashatsz!

Autóeladás nehézségei

Mint magánszemély szeretnéd eladni az autódat. Azt hallottad, hogy nem érdemes kereskedőnek eladnod, mert azok kevesebbet adnak érte, csak lehúznak, hogy aztán jó áron eladják. Ezért meghirdeted az online piacon az autót.

Nézzük mi is a helyzet ilyen esetben, mikre számíthatsz.

Kapsz telefonhívásokat, lehet hogy jó sokat is, melyek során sok sok kérdést kell megválaszolnod, és akkor még nem is biztos, hogy ezek valódi komoly érdeklődők. Tehát már elment egy csomó időd.

Jön pár lehetséges vevő, mi csak úgy hívjuk őket “tesztpilóták”. Mindegyik el akarja vinni az autót egy próbakörre. Majd mesélsz az autóról, megmutogatod a papírokat, elmondod a hibákat. Újabb idő. Ha szerencséd van csak normális vevőkkel lesz dolgod, de jöhetnek olyan agresszívabbak, akik mondhatni megfenyegetnek, hogy add olcsóbban, és nem egyszer hallunk durvább eseteket is, mikor már testi erőszak a fenyegetés tárgya.

Jön is egy komoly érdeklődő, aki készpénzben azonnal fizet. Megírjátok az adásvételit, majd elviszi az autót. Szuper, egy gonddal kevesebb. Igen ám, DE!

  • mi van ha 5 km múlva balesetet okoz?
  • vagy ha nem íratja át az autót még jó pár hétig?
  • vagy ha esetleg autópályán véda alatt száguld át 200-al, de még a Te neveden van az autó?

Persze, ilyenkor nem a Tiéd lesz a felelősség, hiszen ott van az adásvételid, de attól még neked kell a rendőrségre bemenned, neked kell igazolnod a hátteret. Ezek az objektív felelősséghez tartozó esetek rendkívül sok kellemetlenséget okozhatnak.

És akkor nem beszélve a szavatossági problémáról. Ugye tudod, hogy a vevő visszajöhet, ha hibás az autó? Lehet, hogy direkt tusoltad el a hibát, lehet hogy tényleg azt gondoltad, hogy hibátlan az autód, de akkor is vállalnod kell a felelősséget! Ha magánszemélyként adod el az autódat egy másik magánszemélynek, akkor 1 teljes évig szavatolnod kell, a vevő használatától függetlenül, hogy az autóban semmi nem romlik el! Ha bármi tönkre megy, akár egy klímahűtő (víz nélkül autózik és megfőzi a motort) azt Neked a saját költségeden kell megjavítanod. Amennyiben ezt nem teszed meg polgári peres úton behajtható a költség!

Kell ez neked?!

Többek között ezeket a rizikókat NEM kell viselned, ha kereskedőnek adod el az autódat. Levesszük a terhet a válladról. Nem kell telefonálgatnod, nem kell felelősséget vállalnod semmiért. Mi átvesszük az autódat, megkapod a pénzt érte, kezet fogunk és köszönjük az üzletet. Kész, passz. Nincs rejtett dolog! Igen, az igaz, hogy mi ezért a felelősségvállalásért mondhatni pénzt kérünk, tehát 10-20-30 ezer Ft-tal olcsóbban fogod tudni eladni nekünk autódat, de úgy gondoljuk, hogy ez mindkettőnk számára megéri!

+1 Ha kereskedőnél adod el, ahonnan egyben autót is vásárolsz, akkor általában jobb áron számítják be az autódat, mint a piaci ár 🙂 Mi emelt áron beszámítjuk akár egy kisebb értékű autóba, a különbözetet azonnal visszafizetjük Neked!

Mi nem szimplán garanciát adunk! Mi az autózás biztonságát adjuk Önnek!

Autóvásárlás rizikói, amiről eddig nem biztos, hogy tudtál

Ha magánszemélytől vásárolsz, akkor elfelejtheted a fogyasztóvédelmet, tehát ha megvetted az autót egy magánszemélytől, akkor kalap, kabát, megvetted, a Tiéd minden hibájával együtt. Persze lehet pereskedni, ha találsz hibát, hogy az vajon mikori hiba, de nagyon nehéz helyzet ez.

Ha a kereskedő az eladó, akkor a törvény alapján 1 év szavatosság érvényes. Ennyi időd van az esetleges rejtett hibák miatt panasszal élni a kereskedők felé. Sőt, ennek az 1 évnek az első felében a jótálláshoz hasonló a jogi helyzet. A kereskedő hiba estén csak akkor mentesülhet a javítás/csere/vételár visszafizetés kötelezettsége alól, ha független szakvéleménye van arról, tehát kétséget kizáróan igazolni tudja, hogy a hiba nem volt meg a vásárláskor, illetve azt a fogyasztó nem rendeltetésszerű használata okozta.

A CarTrendnél komoly szervizháttérrel rendelkezünk, így biztos lehetsz benne, hogy használt autóinkat alaposan átvizsgáljuk eladás előtt, és tájékoztatunk az autó állapotáról!

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben