cartrend_párhuzamos parkolás

Párhuzamos parkolás – így könnyen megy

A városi közlekedésben a parkolás okozhatja a legnagyobb fejtörést a rutintalanabb sofőröknek. Pedig a párhuzamos parkolás hátramenetben sokkal egyszerűbb, mint a legtöbben hiszik.

Így manőverezz

Nemrég az Országos Balesetmegelőzési Bizottság tette közzé Facebook oldalán az ADAC (Német Autóklub) videóját, ami szemléletesen mutatja, mennyire egyszerűen is meg lehet oldani ezt a feladatot:

Az OBB szöveges útmutatójával kiegészítve biztosan Te is könnyen megjegyzed, hogyan kell párhuzamosan parkolni:

  1. Jobbra hátramenet előtt állj meg nagyjából fél méterre a már parkoló gépkocsi mellett úgy, hogy mögötted legyen a kiszemelt terület.
  2. Tedd ki az irányjelzőt, majd tolass lassan és figyelmesen hátra – hiszen a mögötted érkező forgalomnak ilyenkor elsőbbsége van.
  3. Ha az autód jobb hátsó ablakának közepén meglátod a parkoló autó végét, akkor szedd alá a kormányt, és nagyjából 45 fokos szögben folytasd a hátramenetet egészen addig, amíg a jobb első irányjelződ a parkoló autó hátuljával egy vonalba kerül.
  4. Ekkor jöhet az ellenkormányzás, majd – ha szükséges – a korrigálás, és már helyben is vagyunk!

Persze gyakorlat teszi a mestert, ha nem vagy biztos magadban, érdemes üres parkolókban vagy tesztpályán gyakorolni.

Házi barkács megoldások

Vannak, akik nem riadnak meg némi barkácsolástól, és gyakorlás helyett házilag beépített eszközökkel oldják meg a biztonságos parkolást. Utólagosan beszerelhető tolatóradarral vagy otthon, a garázsban a falra rögzíthető védőfelületekkel, a garázs padlójára rögzíthető gumi ütközővel növelheted a biztonságot. Az Internetet böngészve vicces ötleteket is találhatsz ehhez, például a párhuzamos parkolásban sokat segíthet a lökhárító csücskére rögzített antenna.

IMAG0680 effeb0ee5071d4d9746a13701710aab2
DIY “tolatóradar” – forrás: Totalcar

Párhuzamos parkolás extrákkal

De ha a manőver nehézséget okoz, mi inkább azt javasoljuk, az ilyen megoldások helyett válassz olyan autót magadnak, ami segít a feladat végrehajtásában. Tolatóradar, tolató kamera vagy parkolás asszisztens – minél újabb évjárat, annál könnyebben találsz magadnak olyan verdát, ami már ilyen extrákkal tudja segíteni, hogy a párhuzamos parkolás flottul sikerüljön.

Audi RS7 Sportback 7711 2

Audi RS7 Sportback 4.0 V8 TFSI Quattro Tiptronic

renault grand scenic 1 6 initiaule 7719 3

Renault Grand Scenic 1.6 dCi Bose EDC INITIAULE

Látogasson el kereskedésünkbe és fedezze fel autókínálatunkat!
Ne feledje: Mi nem szimplán garanciát adunk, mi az autózás biztonságát adjuk Önnek!

Ezt olvasta?