cartrend_párhuzamos parkolás

Párhuzamos parkolás – így könnyen megy

A városi közlekedésben a parkolás okozhatja a legnagyobb fejtörést a rutintalanabb sofőröknek. Pedig a párhuzamos parkolás hátramenetben sokkal egyszerűbb, mint a legtöbben hiszik.

Így manőverezz

Nemrég az Országos Balesetmegelőzési Bizottság tette közzé Facebook oldalán az ADAC (Német Autóklub) videóját, ami szemléletesen mutatja, mennyire egyszerűen is meg lehet oldani ezt a feladatot:

Az OBB szöveges útmutatójával kiegészítve biztosan Te is könnyen megjegyzed, hogyan kell párhuzamosan parkolni:

  1. Jobbra hátramenet előtt állj meg nagyjából fél méterre a már parkoló gépkocsi mellett úgy, hogy mögötted legyen a kiszemelt terület.
  2. Tedd ki az irányjelzőt, majd tolass lassan és figyelmesen hátra – hiszen a mögötted érkező forgalomnak ilyenkor elsőbbsége van.
  3. Ha az autód jobb hátsó ablakának közepén meglátod a parkoló autó végét, akkor szedd alá a kormányt, és nagyjából 45 fokos szögben folytasd a hátramenetet egészen addig, amíg a jobb első irányjelződ a parkoló autó hátuljával egy vonalba kerül.
  4. Ekkor jöhet az ellenkormányzás, majd – ha szükséges – a korrigálás, és már helyben is vagyunk!

Persze gyakorlat teszi a mestert, ha nem vagy biztos magadban, érdemes üres parkolókban vagy tesztpályán gyakorolni.

Házi barkács megoldások

Vannak, akik nem riadnak meg némi barkácsolástól, és gyakorlás helyett házilag beépített eszközökkel oldják meg a biztonságos parkolást. Utólagosan beszerelhető tolatóradarral vagy otthon, a garázsban a falra rögzíthető védőfelületekkel, a garázs padlójára rögzíthető gumi ütközővel növelheted a biztonságot. Az Internetet böngészve vicces ötleteket is találhatsz ehhez, például a párhuzamos parkolásban sokat segíthet a lökhárító csücskére rögzített antenna.

IMAG0680 effeb0ee5071d4d9746a13701710aab2
DIY “tolatóradar” – forrás: Totalcar

Párhuzamos parkolás extrákkal

De ha a manőver nehézséget okoz, mi inkább azt javasoljuk, az ilyen megoldások helyett válassz olyan autót magadnak, ami segít a feladat végrehajtásában. Tolatóradar, tolató kamera vagy parkolás asszisztens – minél újabb évjárat, annál könnyebben találsz magadnak olyan verdát, ami már ilyen extrákkal tudja segíteni, hogy a párhuzamos parkolás flottul sikerüljön.

Audi RS7 Sportback 7711 2

Audi RS7 Sportback 4.0 V8 TFSI Quattro Tiptronic

renault grand scenic 1 6 initiaule 7719 3

Renault Grand Scenic 1.6 dCi Bose EDC INITIAULE

Látogasson el kereskedésünkbe és fedezze fel autókínálatunkat!
Ne feledje: Mi nem szimplán garanciát adunk, mi az autózás biztonságát adjuk Önnek!

Ezt olvasta?

Ünnepi nyitva tartásunk

Az év végén egy kicsit mi is elvonulunk, hogy szeretteinkkel ünnepeljünk, pihenjünk, kikapcsolódjunk és feltöltődve kezdjük el az új évet!Az ünnepek alatt a...

bővebben