CarTrend logo

Párhuzamos parkolás – így könnyen megy

cartrend_párhuzamos parkolás

A városi közlekedésben a parkolás okozhatja a legnagyobb fejtörést a rutintalanabb sofőröknek. Pedig a párhuzamos parkolás hátramenetben sokkal egyszerűbb, mint a legtöbben hiszik.

Így manőverezz

Nemrég az Országos Balesetmegelőzési Bizottság tette közzé Facebook oldalán az ADAC (Német Autóklub) videóját, ami szemléletesen mutatja, mennyire egyszerűen is meg lehet oldani ezt a feladatot:

Az OBB szöveges útmutatójával kiegészítve biztosan Te is könnyen megjegyzed, hogyan kell párhuzamosan parkolni:

  1. Jobbra hátramenet előtt állj meg nagyjából fél méterre a már parkoló gépkocsi mellett úgy, hogy mögötted legyen a kiszemelt terület.
  2. Tedd ki az irányjelzőt, majd tolass lassan és figyelmesen hátra – hiszen a mögötted érkező forgalomnak ilyenkor elsőbbsége van.
  3. Ha az autód jobb hátsó ablakának közepén meglátod a parkoló autó végét, akkor szedd alá a kormányt, és nagyjából 45 fokos szögben folytasd a hátramenetet egészen addig, amíg a jobb első irányjelződ a parkoló autó hátuljával egy vonalba kerül.
  4. Ekkor jöhet az ellenkormányzás, majd – ha szükséges – a korrigálás, és már helyben is vagyunk!

Persze gyakorlat teszi a mestert, ha nem vagy biztos magadban, érdemes üres parkolókban vagy tesztpályán gyakorolni.

Házi barkács megoldások

Vannak, akik nem riadnak meg némi barkácsolástól, és gyakorlás helyett házilag beépített eszközökkel oldják meg a biztonságos parkolást. Utólagosan beszerelhető tolatóradarral vagy otthon, a garázsban a falra rögzíthető védőfelületekkel, a garázs padlójára rögzíthető gumi ütközővel növelheted a biztonságot. Az Internetet böngészve vicces ötleteket is találhatsz ehhez, például a párhuzamos parkolásban sokat segíthet a lökhárító csücskére rögzített antenna.

DIY “tolatóradar” – forrás: Totalcar

Párhuzamos parkolás extrákkal

De ha a manőver nehézséget okoz, mi inkább azt javasoljuk, az ilyen megoldások helyett válassz olyan autót magadnak, ami segít a feladat végrehajtásában. Tolatóradar, tolató kamera vagy parkolás asszisztens – minél újabb évjárat, annál könnyebben találsz magadnak olyan verdát, ami már ilyen extrákkal tudja segíteni, hogy a párhuzamos parkolás flottul sikerüljön.

Audi RS7 Sportback 4.0 V8 TFSI Quattro Tiptronic

Renault Grand Scenic 1.6 dCi Bose EDC INITIAULE

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben