CarTrend logo

Családi autó választás

családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani az autót?

Biztonság – A családi autó alapköve

A biztonság a családi autó kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hiszen a lehető legnagyobb biztonságban szeretnénk tudni szeretteinket.

A biztonsággal kapcsolatban az első támpont lehet a törésteszt, második körben pedig nézzétek meg, milyen biztonsági felszereltség található az adott autóban. A kiválasztás során figyeljetek arra, hogy vannak-e és használt autó esetében valóban működnek-e a biztonsági felszerelések.

Passzív biztonsági felszerelések

A passzív biztonsági eszközök azok, amelyek baleset esetén segítenek, hogy az utasok minél kevésbé sérüljenek meg. A legfontosabb a biztonsági öv (már ha használják is), ha lehet övfeszítő berendezéssel. De ide tartoznak az aktív fejtámlák/ üléstámlák és a légzsákok is.

Gyerekek esetén a passzív biztonsági felszerelés legfontosabb eleme a gyerekülés. Az ISOFIX-es autó és ülés segít abban, hogy biztosan jól rögzítsétek az ülést. Emellett nagycsaládnál fontos az is, hogy elférnek-e kényelmesen a gyerekülések az autóban. Három gyerek esetén – ha ötszemélyes autót vásároltok – ez már nem evidens, célszerű a meglévő üléseket belepróbálni a kiválasztott járműbe. És ha már beférnek, be is lehet csatolni az öveket?

Aktív biztonság

Az aktív biztonsági eszközök abban segítenek, hogy elkerüld a balesetet. A menetstabilizáló (ESP, ESC, DSC, stb. néven) elvileg minden 2013 után eladott új autóban benne kell, hogy legyen. Aktív eszközök közé tartozik az ABS, a vészfék-asszisztens vagy az elektronikus fékerő-elosztó rendszer. Újabb autókba egyre több ilyen fejlesztés kerül, például távolságtartó automatika, stb. De vásárlás előtt nézzétek meg az autóhoz kínált gumikat is, a téli- és a nyári gumiszettet egyaránt.

Városi közlekedésben a biztonságot a parkolást segítő felszereltség – tolatóradar, vagy -kamera, parkoló asszisztens – is növeli. De, ha rutinos sofőrök vagytok, ez Nektek lehet, hogy kevésbé fontos elem.

A megbízható családi autó

A második legfontosabb szempont a családi autó választásakor is a megbízhatóság. Alapvető elvárás, hogy az autó bírja az utat, ne álljon meg, ne essen szét. Ez inkább a megfelelő műszaki állapot függvénye, mintsem a felszereltségé, ezért fontos lehet, hogy a kereskedés garanciát vállal-e az autóért. Ha erre nincs lehetőség, ne sajnáljátok a pénzt és az időt arra, hogy egy általatok ismert, megbízható szervízben átvizsgáltassátok a kiszemelt autót.

Kényelem

Egy igazi családi autó teljes mértékben kiszolgálja az utasai kényelmét. Gyerekekkel utazni nem kis kaland, fontos, hogy a legkisebbtől a legnagyobbig mindenkinek kényelmes legyen – és ez nem csak az ülések kényelmét jelenti!

Rengeteg tároló

Mivel sokan utaztok egyszerre az autóban, ráadásul a gyerekek miatt váratlan helyzetekre is fel kell készülni, sok tárolórekeszre van szükség az utastéren belül. Ezekbe kerülhetnek telefonok, vizes palackok, uzsonnás dobozok, íróeszközök és papírok, játékok, zsebkendők, pelenkázó kellékek és… Ugye sorolhatnánk még?

Óriási csomagtér

Egy hosszabb útra sok nagycsalád rengeteg csomagot visz magával, különösen, ha babakocsi, vagy később a futóbicikli, bicikli is rajta van a listán. Elengedhetetlen, hogy a csomagtér be tudja fogadni azt a csomagmennyiséget, amit a nyaralásra vinni szeretnétek. Gondoljátok át saját szükségleteiteket, és ehhez mérten döntsétek el, mekkora csomagtérre lesz szükségetek.

Klíma

A melegben utazás nagyon nyűgössé teheti a gyerekeket, ezért a nyári melegben jó, ha a családi autó fel van szerelve klímával. Egyéb esetben az ablakok résnyire nyitásával lehet hűsítő szellővel felfrissíteni az utasteret, de a klímát és a szellőztetést is csak mértékkel használjátok, nehogy a huzat vagy a nagy hőmérséklet különbség miatt végül megfázással kelljen küzdeni a nyaralás alatt.

Családbarát kialakítás

A legnépszerűbb családi autók az egyterűek, nem véletlenül. A kialakításuk egy az egyben a családi autó szerepének betöltésére született. Egyrészt azért, mert az utazás közbeni variálásra (#éhesvagyok, #ablakmellettakarokülni #játsszunkvalamit, stb.) rengeteg tér áll rendelkezésre, másrészt a gyakran alkalmazott tolóajtó miatt. A tolóajtónak köszönhetően nincs több parkoláskori ajtós baleset, és sokkal hozzáférhetőbbé teszi a hátsó üléssort, könnyebb a gyermekek ki-be szállítása, bekötése stb.

Szórakoztatás

Amíg a gyerekek kicsik, ez okozhatja a legnagyobb fejtörést. A mozgásfejlődés legintenzívebb szakaszában, kb fél éves kortól nehéz egy helyben, bekötve tartani őket hosszabb időre, ezért valamivel le kell foglalni a figyelmüket. A másik opció, hogy alvás-időben utaztok, ami napközben a gyerekek növekedésével egyre rövidebb utazásokat tesz lehetővé. Szerencsére ennek az időszaknak általában 2-3 éves korban vége, onnantól kezdve már könnyebb lefoglalni a kicsiket.

A szórakoztatásra egy lehetőség, hogy valamilyen mesefilmmel foglaljátok le a gyerekek figyelmét, amire ma már vannak beépített DVD lejátszóval, televízióval felszerelt autók is. De, ha nem szeretnétek, hogy gyermekeitek a teljes utat a képernyő előtt töltsék, vagy az utazási rosszullét miatt aggódtok, felszerelkezhettek hangoskönyvekkel, utazós társasjátékokkal is. Sőt, egy szójáték vagy közös éneklés is le tudja kötni őket egy ideig, ami alatt hasznos kilométereket tehettek meg a cél felé.

Összegyűjtöttük Nektek, mi milyen autókat ajánlunk családi autónak. Kezdjétek a nézelődést ezekkel!

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben