CarTrend logo

Fejlődés az autók világában

használt autó blog

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem áll meg.

Azt például tudta, hogy a biztonsági övet a Volvo-nak köszönhetjük? Közel 70 évig nem volt az autókban hasonló biztonsági megoldás. Ma pedig már kötelező beszerelni (és használni is) a biztonsági övet. A rapid fejlődés hatására napjaink autói tele vannak olyan extrákkal, amiket már-már alapvetésnek tartunk, és közel felháborító, ha esetleg nem szerepel a felszereltségi listában.

A legtöbb ilyen okosság sejtelmes mozaikszó elnevezést kapott.Nézzünk is meg néhány párbetűset, és ismerjük meg, mit is rejt az a bizonyos mozaik!

ABS

A blokkolásgátló fékrendszer egy olyan aktív biztonsági eszköz, amely megvédi, illetve megakadályozza az autó megcsúszását erőteljes fékezés esetén, továbbá segít a fékezendő gépjármű egyenesen tartásában.

ASR

Az ASR (Anti-Slip Regulation), más néven kipörgésgátló olyan elektronikai rendszer, amely gyorsításkor az ABS szenzoroktól kapott adatok alapján figyeli a kerekek forgási sebességét. Amennyiben érzékeli valamelyik kerék gyors fordulatszám-növekedését (megcsúszás), a rendszer beavatkozik a vezérlésbe, csökkenti a motor teljesítményét, és megakadályozza a kipörgést.

ESP/ESC

Ha a gépkocsi a saját tengelye körül hirtelen elfordul, a kormánymozdulatokra nem megfelelően reagál, akkor elveszti a stabilitását. Az ESP az irányeltérési szögsebességet méri, és ha eltér a normálistól,  beavatkozik. Először a kerekekre leadott vonóerőt mérsékli, majd, ha ez kevésnek bizonyul, automatikusan fékezi a megfelelő kerekeket is.

APS

Ez egy szenzoros, hangjelzés alapú parkolássegítő rendszer.

ISOFIX

Az ISOFIX olyan beszerelési szabvány, amely az autó eredeti biztonsági öveit feleslegessé teszi, a gyermekülés rögzítése három ponton keresztül történik. Két kampó található a hátsó ülőlapon, melyekhez az ülés közvetlenül rögzíthető, a harmadik pedig egy biztonsági pányva kifeszítését teszi lehetővé a tetőbe szerelve.

ADR

Az automatikus távolság-szabályzó nem más, mint egy rádiószenzoros berendezés, amely az előttünk haladó gépjárműhöz igazítja a haladási sebességet, a biztonságos követési távolság megtartásának érdekében.

Ez még a jéghegy csúcsa, temérdek intelligens technológiai megoldás található meg autóinkban. Gondoljunk csak akár a tempomatra, a tolatóradarra, parkolóasszisztensre, vagy a sávtartó-asszisztensre.

És akkor még nem is beszéltünk az önvezető autókról, amikben már a sofőr is lényegében az utas szerepét tölti be.

Közelebbről is megismerkedne a technológia krémjével?

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben