használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem áll meg.

Azt például tudta, hogy a biztonsági övet a Volvo-nak köszönhetjük? Közel 70 évig nem volt az autókban hasonló biztonsági megoldás. Ma pedig már kötelező beszerelni (és használni is) a biztonsági övet. A rapid fejlődés hatására napjaink autói tele vannak olyan extrákkal, amiket már-már alapvetésnek tartunk, és közel felháborító, ha esetleg nem szerepel a felszereltségi listában.

A legtöbb ilyen okosság sejtelmes mozaikszó elnevezést kapott.Nézzünk is meg néhány párbetűset, és ismerjük meg, mit is rejt az a bizonyos mozaik!

ABS

A blokkolásgátló fékrendszer egy olyan aktív biztonsági eszköz, amely megvédi, illetve megakadályozza az autó megcsúszását erőteljes fékezés esetén, továbbá segít a fékezendő gépjármű egyenesen tartásában.

ASR

Az ASR (Anti-Slip Regulation), más néven kipörgésgátló olyan elektronikai rendszer, amely gyorsításkor az ABS szenzoroktól kapott adatok alapján figyeli a kerekek forgási sebességét. Amennyiben érzékeli valamelyik kerék gyors fordulatszám-növekedését (megcsúszás), a rendszer beavatkozik a vezérlésbe, csökkenti a motor teljesítményét, és megakadályozza a kipörgést.

ESP/ESC

Ha a gépkocsi a saját tengelye körül hirtelen elfordul, a kormánymozdulatokra nem megfelelően reagál, akkor elveszti a stabilitását. Az ESP az irányeltérési szögsebességet méri, és ha eltér a normálistól,  beavatkozik. Először a kerekekre leadott vonóerőt mérsékli, majd, ha ez kevésnek bizonyul, automatikusan fékezi a megfelelő kerekeket is.

APS

Ez egy szenzoros, hangjelzés alapú parkolássegítő rendszer.

ISOFIX

Az ISOFIX olyan beszerelési szabvány, amely az autó eredeti biztonsági öveit feleslegessé teszi, a gyermekülés rögzítése három ponton keresztül történik. Két kampó található a hátsó ülőlapon, melyekhez az ülés közvetlenül rögzíthető, a harmadik pedig egy biztonsági pányva kifeszítését teszi lehetővé a tetőbe szerelve.

ADR

Az automatikus távolság-szabályzó nem más, mint egy rádiószenzoros berendezés, amely az előttünk haladó gépjárműhöz igazítja a haladási sebességet, a biztonságos követési távolság megtartásának érdekében.

Ez még a jéghegy csúcsa, temérdek intelligens technológiai megoldás található meg autóinkban. Gondoljunk csak akár a tempomatra, a tolatóradarra, parkolóasszisztensre, vagy a sávtartó-asszisztensre.

És akkor még nem is beszéltünk az önvezető autókról, amikben már a sofőr is lényegében az utas szerepét tölti be.

Közelebbről is megismerkedne a technológia krémjével?

Látogasson el kereskedésünkbe és fedezze fel autókínálatunkat!
Ne feledje: Mi nem szimplán garanciát adunk, mi az autózás biztonságát adjuk Önnek!

Ezt olvasta?

Ünnepi nyitva tartásunk

Az év végén egy kicsit mi is elvonulunk, hogy szeretteinkkel ünnepeljünk, pihenjünk, kikapcsolódjunk és feltöltődve kezdjük el az új évet!Az ünnepek alatt a...

bővebben