CarTrend logo

Tévhitek autóvásárlásnál: visszatekert km óra!

Autókereskedőként nap, mint nap rengeteg emberrel beszélgetünk, mely beszélgetések során számos olyan tényt említenek a vásárlók, amelyek ma már inkább tévhitek, mint valós információn alapuló tények. Elkezdtük összeszedni ezeket a témákat, melynek első topikja a visszatekert kilóméter óra. Kell ettől félni?

A felvezető után a választ már sejthetitek: NEM, nem kell. De tisztázzuk, hogy miről is van szó.

Egy autón, főleg a régebbi modelleken visszatekerni a km óra állást, és így eladni azt nem volt egy nehéz történet. Számos ilyen esetről hallani. Vannak eleve gyanús esetek, mint például ha egy autó 10 éves és alig van benne 80 ezer kilóméter, de van olyan eset, amikor teljesen reális hogy 15 év alatt 400 ezer kilómétert futott. Bár nem győzzük hangsúlyozni, hogy nem kilóméter óra állást veszünk, hanem autó állapotot, ez a magyarok fejébe annyira mélyen beleívódott, hogy hosszú idő lesz, mire megszokjuk, hogy ne azt nézzük.

Mit tegyél, ha visszatekerésre gyanakodsz?

Először is vizsgáltasd át a vásárolni kívánt autót egy szervizben. Ez lehet márkaszerviz is, bár ott rádugják a gépre és megnézik mit mutat, nem igazán az autót magát nézik. De a lényeg a lényeg, ha egy autószerelő már ránéz, akkor hamar rájön, ha olyan hiba van az autón, ami nem jön elő pár ezer kilóméter után.

Ez az opció extra költséggel jár, de érdemes rászánni azt a 10-20 ezer forintot, nem is csak a kilóméter óra állás miatt, hanem az autó állapota miatt is. Ha lejjebb görgetsz elmondjuk mindjárt, hogy mikor nem kerül extra költségedbe ez a kivizsgálás! 😉

2019 januárja óta azonban bevezették a JSZP-t, azaz a jármű szolgáltató platformot, ahol ingyen le lehet kérdezni a gépjárművek adatait a rendszám alapján. Ezzel a rendszerrel könnyen kiderül, ha valaki trükközni próbálna a visszatekeréssel. Érdemes tehát ebbe a rendszerbe leellenőrizni az autót vásárlás előtt. Ennek a rendszernek is van azonban hátránya:

  1. a külföldről behozott autók nem szerepelnek benne, ami egyébként azért érdekes, mert külföldön is szinte minden országnak van egy ilyesfajta adatbázisa, tehát ha lenne átjárhatóság közöttük, akkor ez is meg lenne oldva,
  2. csak az újabb autóknak az adatai szerepelnek ebben, nem csak km óra állás, hanem szervizek is. Ha viszont te egy “oldtimer” autót szeretnél vásárolni, annál ez a rendszer nem lesz a segítségedre.

Térjünk csak vissza arra, hogyan nem kerül pénzbe az az átvizsgálás

Ha már megvan a kiszemelt autó, akkor nem tudunk segíteni abban, hogy ennyivel kevesebb legyen a költséged, de ha még csak autóvásárlásban gondolkodsz, akkor egyébként is érdemesebb autókereskedőtől venned a mindenféle jogi és garancia dolgok miatt (megsúgom: erről nemsokára cikkezünk majd), de ha kifejezetten a CarTrendet választod, akkor nálunk az Örök Minőség Garanciával nem kell aggódnod a magas szerviz munkadíjak miatt, mivel nálunk olyan nincs.

Megőrizzük autód állapotát ingyenes szolgáltatási díjjal egy életen át. Vásárold autódat nálunk és mi örök minőség garanciát biztosítunk! Szervizprogramunkkal a legkedvezőbb árakat biztosítjuk számodra, a nálunk vásárolt gépjárműveket beszerzési anyagáron szervizeljük. További részletek az Örök Minőség Garanciáról itt olvashatóak!

+1 ötlet a CarTrendtől!

Rögzítsd az autód kilóméter óra állását a CarTrend mobilappban, és mi segítünk karbantartani autódat! 🙂

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben