CarTrend logo

Mi az a CASCO, és mit kell róla tudni?

CASCO

A közúti forgalomban való részvétel – legyen az autóval, biciklivel, vagy éppen gyalog – mindig veszélyes. Sosem tudhatjuk, hogy mikor történhet velünk valami baj, amire nem vagyunk felkészülve. Előző blog bejegyzésünkben arról írtunk, hogy mi a teendő, ha közúti balesetet okozunk, vagy szenvedünk. Ehhez kapcsolódva pedig ezen a héten a biztosításról, azon belül is a CASCO biztosításról szedtük össze néhány hasznos információt.

Biztosítások fajtái

Alapvetően két nagy csoportra osztahtjuk a gépjárművekre köthető biztosításokat. Az első, amelyet a törvény előír, kötelező, és minden forgalomban részt vevő járműnek rendelkeznie kell vele. Ez a fajta biztosítás a másoknak okozott károkat téríti meg. A másik csoportba tartoznak a szabadon köthető típusok, melyeknek elsődleges szerepe, hogy akkor is felel a károkért, ha annak okozója maga a tulajdonos.  Ez a legnagyobb különbség a kötelező felelősség biztosítás és a CASCO között. Ám van egy fontos kivétel, amennyiben az autót hitelre vásároljuk, általában a CASCO biztosítást is kötelezővé teszik. Jó, ha tudjuk, hogy a hazánkban között CASCO biztosítás egész Európára kiterjed.

Mit kell róla tudni?

A CASCO nem kötelező, csak ajánlott biztosítás, hiszen azokra a károkra nyújt fedezetet, amelyek a saját autónkkal történnek. Ennek köszönhetően egy esetleges baleset, vagy váratlan kiadás nem terheli meg annyira a család pénztárcáját. A CASCO biztosítást a hivatalos, tehát a forgalmi engedélyben szereplő tulajdonos, vagy üzembentartó köthet a járműre. A CASCO nem csak a közúti balesetekre terjedhet ki, kérhetjük lopás, de akár elemi károk esetén, vagyis jégeső, vagy szélvihar okozta károk ellen is. A biztosítás lehet határozott és határozatlan időre is megkötni, melynek részleteiről egy szerződésben állapodnak meg a felek.

CASCO biztosítás

Mi alapján kalkulálnak?

A CASCO megkötésekor a biztosító figyelembe veszi, hogy mekkora veszélyt jelentünk a forgalomra nézve. A biztosítás díjának megszabásához megvizsgálják a jármű értékét, korát, a motor típusát, nagyságát, és az eddigi kártörténetét. Talán nem is gondolnád, de az sem mindegy egy biztosítónak, hogy hol laksz, és merre közlekedsz, vagy, hogy rajtunk kívül még ki vezeti a járművet. Számtalan statisztika segít a szakértőknek kiszámolni, hogy személyre szabottan mennyibe kerüljön a biztosításunk. Fontos tudni azonban, hogy bizonyos esetekben a biztosító dönthet úgy is, hogy nem vállalja a járművünk biztosítását.

Akár online is

A CASCO biztosítást ma már akár online is meg lehet kötni bármelyik biztosító vállalatnál. A zökkenőmentes szerződéskötés érdekében érdemes figyelni a következőkre. Szerződéskötéskor mindig legyen kéznél a jármű forgalmi engedélye. Fontos, hogy az gépjármű típusát pontosan meg tudjuk határozni. Amennyiben a finanszírozás hitelből történik, a kibocsájtó bankot is meg kell jelölni. A CASCO megkötésénél meg kell jelölni az önrészesedés mértékét, amely szabadon választható. Ez annyit jelent, hogy baleset során a kár értékének az előre meghatározott százalékos, vagy összegszerű értéket kell nekünk kifizetni (mindig a magasabb összeget vonják le), a többit pedig a biztosító fedezi. Amennyiben a kár nem éri el a minimális önrészt, abban az esetben a biztosító nem fizet. Illetve abban az esetben is elesünk a biztosítási összegtől, ha a balesetet szándékosan, vagy súlyos gondatlanságból követtük el.

Fontos tudni, hogy, ha használtautóra szeretnénk CASCO biztosítást kötni, akkor a Biztosító cég a szerződés megkötése előtt megvizsgálhatja a jármű állapotát, így, ha az online ügyintézés során kiderül, hogy a járművet meg kell vizsgálni személyesen is – úgynevezett szemlét kell tartani – akkor a biztosító szakértője felkeresi a tulajdonost, hogy elvégezze az átvizsgálást. 

Ha CASCO biztosítás kötésén gondolkodsz, keresd a CarTrend munkatársait bizalommal. Cégünk minden biztosítóval kapcsolatban áll, így bármilyen lehetőségre találunk megoldást. Ráadásul elérhető az úgynevezett beépített vagy casco mentes finanszírozási formák is, melyek megkönnyíthetik az autó vásárlást.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben