CarTrend logo

Mi a teendő közúti baleset során?

közúti baleset

Minden alkalommal, amikor autóba ülünk és részt veszünk a forgalomba nem csak magunkért, de másokért is felelősek vagyunk. A vezetés folyamatos odafigyelést igényel, mert akár egy másodperc alatt is megtörténhet a baj, melynek eredménye egy küzúti baleset. Sajnos nem minden esetben tudjuk ezt elkerülni, sok tényező befolyásolja a történéseket. Éppen ezért fontos, hogy a volán mögött mindig tartsuk be a KRESZ által előírt szabályokat, és iktassuk ki a zavaró tényezőket, például a mobiltelefont, és teljes mértékben a vezetésre koncentráljunk. Ha mégis megtörténik a baj, akkor pedig van néhány fontos teendőnk, amit jó, ha észben tartunk.

Mit nevezünk közúti balesetnek?

Először is fontos tisztáznunk, hogy a közúti baleset okozása bűncselekménynek számít. Erről akkor beszélhetünk, ha a közlekedési szabályokat megszegve, másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okozunk. Amennyiben gondatlanságból veszélyeztetjük mások testi épségét, vagy könnyebb testi sérülést okozunk, akkor csak szabálysértésnek tekinthetjük az okozott balesetet.

Érdekesség: statisztikailag az autópályán való közlekedés számít a legbiztonságosabbnak, azonban az itt bekövetkezett balesetek általában súlyosabbak, és nagyobb a halálozási arány a nagyobb sebesség miatt.

A balesettől a kifizetésig

Mindegy, hogy a közúti balesetnek az okozója, vagy elszenvedője vagyunk, az első lépés ilyenkor, mindig az, hogy megállunk a járművel és meggyőződünk, hogy történt-e személyi sérülés. Ennek elmulasztása cserbenhagyásnak minősül, amit pedig a törvény igen szigorúan büntet. A sérüléseket felmérve el kell dönteni, hogy szükséges-e bevonni a hatóságokat. Abban az esetben, ha egy ember megsérül, a mentőket mindenképpen ki kell hívni és a rendőröket is értesíteni kell.

Ha nem történik személyi sérülés nem minden esetben kell értesíteni a rendőrséget. Ezt abban az esetben ajánlott, ha a felek nem tudnak megegyezni, vagy másképp vélekednek a történtekről, de akkor is, ha nagy az okozott anyagi kár, illetve ha például közüzemi járművel ütköztünk. A hatóság kiérkezését a balesetben érintett személyek kötelesek megvárni, a helyszín pedig csak az ő engedélyükkel hagyhatják el.

A baleset után a feleknek meg kell adniuk egymásnak a személyes, és az autót azonosító adatokat, a biztosítójuk nevét, illetve a kötelező biztosítás kötvény számát. Ha erre az egyik fél nem hajlandó, akkor a gépjármű rendszáma alapján a rendőrség keresi fel a tulajdonost.

Ha egyértelmű kit terhel a felelősség, és a felek meg tudnak egyezni, akkor ki kell tölteni az európai baleseti bejelentő lapot (sárga, kék színű). Ezen szerepelnie kell a résztvevők adatainak, és a baleset körülményeinek. Nagyon fontos, hogy helyesen töltsük ki a papírokat, mert sok múlhat egyetlen apró hibán is. Ebből meg kell őrizni legalább egy példányt, amit majd a biztosítónál kell leadni. Ezt a dokumentumot mindkét fél esetében a károkozó biztosítójához kell eljuttatni. A károsultnak harminc, míg a károkozónak csupán öt munkanapja van arra, hogy bejelentse a balesetet.

Tipp: a káresetről és a baleset helyszínéről mindig készítsünk fényképet, amennyiben lehetőségünk van rá, mert ez is megkönnyítheti az ügyintézést.

Fontos tisztában lenni vele, hogy a károkozó járművének javíttatását nem fedezi a biztosító, csak abban az esetben, ha az autóra casco-biztosítás van kötve. A biztosítás nem csak az anyagi károkra terjed ki, hanem például a károsult sérelemdíjára is. Ezután már csak a biztosítóval kell egyezségre jutnunk az összeget illetően. Ha ez nem történik meg, akkor az egyik lehetőségünk, hogy a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulunk, ahol segítenek a felek megegyezésében, amennyiben ez nem célravezető dönthetünk úgy is, hogy polgári peres eljárást kezdeményezünk.

Sajnos előfordulhatnak váratlan helyzetek, balesetek melyek során kell a segítség. Éppen ezért a CarTrend vállalja, hogy ügyfelei részére az ország egész területén díjmentesen biztosítják a mentést, ráadásul a csere autóról is gondoskodnak.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben