CarTrend logo

Adminisztratív teendők autóvásárlás során

autóvásárlás

Autóvásárlás előtt akad néhány dolog, amire nem árt, ha odafigyelünk, mielőtt meghozzuk a végleges döntést. Erről egy korábbi cikkünkben bővebben is tájékozódhatsz. Azonban azzal, hogy aláírtuk az adásvételi szerződést az autóvásárlás folyamatával még nem végeztünk. Vár ránk néhány adminisztratív feladat, mielőtt igazán élvezhetnénk új autónkat. Ezeket szedtük most össze egyszerű és közérthető formában.

Mielőtt aláírnád

Az autóvásárlás legnagyobb kihívása kétségtelenül a megfelelő jármű megtalálása. Ezt a folyamatot valamelyest leegyszerűsítik a modern online adásvételi portálok, amelyeken nagyfelbontású képek, esetleg videók is elérhetőek az eladó autókról, így nem szükséges személyesen körbejárni a kereskedéseket. Fontos, hogy felmérjük, hogy milyen autóra is van szükségünk. Készíthetünk akár listát is arról, hogy előreláthatólag, mire fogjuk használni az autót, és ez alapján szűkítsük a keresési paramétereket. Például, ha csak városon belül, kis távokra és bevásárláshoz ülünk volán mögé mindenképpen benzines modellt válasszunk.

Mindig érdemes utána nézni a kiválasztott jármű előéletének, melyet rendszám alapján már könnyedén ellenőrizhetünk akár mi is. A lekérdezett információkból megtudhatjuk, hogy volt-e már törött az autó, vagy, hogy visszatekerték-e a kilóméteróráját. Nem árt, ha a vásárlás előtt átnézettjük az autót egy független szerelővel is, hogy elkerülhessük a laikus szemnek láthatatlan hibákat.

autóvásárlás

Az autóvásárlás menete

Első lépés az eredetvizsga

Eredetvizsgát a tulajdonjogban bekövetkezett változás nyilvántartásba vételekor, vagy használt, forgalomból kivont autóknál, az újbóli forgalomba helyezésnél kell készíteni. Sort keríthetünk rá az adásvételi szerződés aláírása előtt vagy utána is. A vizsga célja, hogy megállapítsák, hogy az autó nem lopott-e. Ellenőrzik a papírokat, valamit hogy az alvázszám látható, és nem sérült-e, megvizsgálják karosszérián lévő festék vastagságát amiből lehet következtetni a javítások – és törések – mennyiségére. Ezekkel a módszerekkel és az autó alapos szemrevételezésével állapítják meg, hogy magát a járművet vagy a papírokat nem manipulálták-e. Az eredetvizsga díját megegyezés szerint megtérítheti az eladó, vagy a vevő is.

Második lépés a szerződés

Az adásvételi szerződést (amihez célszerű a biztosítók, vagy Kormányhivatalok honlapjáról letölthető nyomtatványt használni) minden esetben négy példányban kell kitölteni tanúk jelenlétében, ebből kettő marad az eladónál, és kettő lesz a miénk. A szerződés tartalmazza az autó alapadatait (úgymint rendszám, alvázszám, motorszám, forgalmi engedély szám, a jármű gyártmánya, típusa, a törzskönyv száma és a kilóméteróra állása), valamint az eladó és a vevő adatait. Az autó átvételekor meg kell kapnunk a járműköz tartozó törzskönyvet (ha kereskedés nevén van az autó, a törzskönyv passzív), forgalmi engedélyt, a szervízkönyvet (abban az esetben, ha van) és a kulcsokat.

autóvásárlás

Harmadik lépés a biztosítás megkötése

Fontos tudni, hogy a megvásárolt autóval csak akkor vehetünk részt a forgalomban, ha van érvényes felelősségbiztosítás rajta, ezért érdemes ezt rögtön az adásvétel után megkötni. Ennek hiányában az autó teljesítményétől függően fedezetlenségi díjat kell fizetnünk. Az internet ebben is nagy segítségünkre van, hiszen összehasonlítja a különböző biztosítók által tett ajánlatokat, így kiválaszthatjuk a számunkra legoptimálisabb biztosítást.

Bejelentés a közlekedési igazgatási hatóságnál

Az autó eladását az eladónak nyolc napon belül le kell jelentenie a közlekedési igazgatási hatóság (kormányablak/okmányiroda) felé, azaz elektronikusan vagy postai úton meg kell küldenie a hatóságnak az adásvételi szerződést. De vevőként is van kötelezettségünk: a tulajdonjog változás bejelentésével kérelmeznünk kell az új forgalmi engedély és törzskönyv kiállítását. A folyamathoz szükségünk van a személyazonosító okmányunkra, a lakcímkártyánkra, az adásvételi szerződés egy példányára, az eredetiségvizsgát igazoló dokumentumra valamint a jármű forgalmi engedélyére és törzskönyvére. Úgy készüljünk, hogy a kormányablakokban a vagyonszerzési illetéket, valamint az új forgalmi engedély és törzskönyv kiállításának illetékét csak bankkártyával tudjuk rendezni, készpénzes fizetésre postai úton van lehetőség. Ha minden rendben, akkor a hatóság bejegyzi a tulajdonjog változást, megkapjuk az új forgalmi engedélyt és kiállítják a jármű törzskönyvét, amit postai úton küldenek a vevő állandó bejelentett lakcímére. A vevőnek – az adásvételtől számítva – 15 napja van arra, hogy a tulajdonjog változást bejelentse. Ha ezt elmulasztja, az illetékes Kormányablak/okmányiroda intézkedik a jármű forgalomból történő kivonásáról.Az autó megvásárlását normál esetben nyolc napon belül le kell jelentenünk a hivatal felé. A folyamathoz szükségünk van a személyigazolványunkra, a lakcímkártyánkra, adószámra, az adásvételi szerződés egy példányára, az eredetiségvizsgát igazoló dokumentumra és a jármű törzskönyvére. Úgy készüljünk, hogy a kormányablakokban a vagyonszerzési illetéket, valamint az új forgalmi engedély kiállításának díját csak bankkártyával tudjuk rendezni, készpénzes fizetésre postai úton van lehetőség.

Ezek után már csak annyi dolgunk maradt hátra, hogy ellenőrizzük és beszerezzük az autó esetleg hiányzó kötelező tartozékait. Ezek a következők: elakadásjelző háromszög, elsősegély csomag, láthatósági mellény, pótkerék, vagy a defektjavító készlet, melyeknek meglétét a KRESZ írja elő. Ha mindent rendben találunk, már indulhatunk is.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben