CarTrend logo

Használtautó vásárlás – intő jelek, amikre érdemes figyelni

cartrend_használtautó vásárlás

Használtautó vásárlás során fontos, hogy körültekintően átvizsgáljuk a kiválasztott autót mielőtt sor kerülne az adás-vételre. Az autó behatóbb tanulmányozása ugyanis számos buktatót tárhat elénk, amitől jobb, ha megkíméljük magunkat. A használtautó vásárlás előnyeiről és hátrányairól egy korábbi cikkünkben már írtunk. Jelen írásban pedig összeszedtük azokat az árulkodó jeleket, amelyek az autóban valamilyen meghibásodásra utalnak.

Játék az órával

Az egyik leggyakoribb félrevezető gyakorlat használtautó vásárlás kapcsán a kilométeróra visszatekerése. A köztudatban elterjedt tévhit, hogy a sok kilométert futott autókkal csak a gond van, teljesen eladhatatlanná tette a háromszázezer kilométer feletti futóteljesítménnyel rendelkező autókat. Holott, ha rendszeresen karbantartott és szervizelt a jármű, ugyanolyan jó szolgálatot tehet tulajdonosának, mint bármelyik másik példány. Ugyan a törvény akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetheti azt, aki csal a kilométerórával, előfordulhat, hogy mégis így akarják átverni a laikus vásárlót. Manapság már egyszerűen lekérdezhetők rendszám alapján az autó adatai, és a műszaki vizsgák során feljegyzett kilométeróra állások is. Amennyiben két időpont között kevesebb lesz, vagy az évek elteltével feltűnően lassan növekszik a megtett kilométerek száma kétséges, hogy állítottak az órán. Fontos megjegyezni, hogy egyes régi évjáratú autókban nem digitális kilométeróra van, így azok számlálója átfordul nullára. Ezeknél a járműveknél tehát a kérdés, hogy valójában hányszor érte el a fordulópontot a számláló.

használtautó vásárlás

Nem minden arany, ami fénylik

A használt autókat eladás előtt jellemzően kívül-belül kitakarítják. Gondolhatnánk, hogy ez a vásárló érdekében történik, de sok esetben a hibák eltüntetésére alkalmazzák. A motortérben egy egyszerű mosással eltüntethetőek a nem kívánt olajfolyások. Ugyanakkor a kirívóan koszos autók is árulkodók lehetnek, valószínű, hogy fényezési hibájuk van, esetleg horpadást vagy jégverés nyomait próbálják leplezni rajtuk. Nagyobb problémát sejtet, ha a karosszéria elemek színe eltér egymástól vagy nem egyforma méretűek a közöttük lévő hézagok. Ebben az esetben általában az autó korábban törött volt és a javítás nem lett tökéletes. Törésre utaló jelek lehetnek még a rozsdafoltok is, mivel a sérült festék réteg alá bekerülő víz felgyorsítja a korróziós folyamatot. Használtautó vásárlás során, ha lehetőségünk van rá, nézzük át a pótkerék alatti lemezt és a motortérben lévő nyúlványokat is, melyek sérülése szintén rámutathat egy régebbi törésre.

Könyvet sem a borító alapján ítéljük meg

Az autó lényegi része a motorháztető alatt rejlik. Ám laikusként nem valószínű, hogy egyből észrevesszük a hibát, ezért érdemes a használtautó vásárlás előtt próbaútra menni. Már az indításnál figyeljünk arra, hogy hideg motorral is megfelelően indul-e az autó. Próbáljuk végig a lámpákat, az elektromos ablakokat és a klímát is. A próbaúton nem ajánlott rádiót hallgatni, mert az elnyomhatja a motorból jövő fémes, kattogó, nem odaillő hangokat, amelyek esetenként komoly problémára figyelmeztetnek. Ha nehezen tudjuk kezelni a sebességváltót, jelentheti azt, hogy nem elegendő a váltóolaj mennyisége. A csúszó kuplung általában a szerkezet kopását jelzi, a legtöbb autóban pedig ez már a kettőstömegű lendkerék cseréjének előszobája, ami súlyos pénzeket jelent a gyanútlan vásárló számára. Lehetőség szerint nézzünk meg az autó alvázát az esetleges rozsda foltok miatt és ellenőrizzük a kipufogórendszer állapotát is.

használtautó vásárlás

Jobb félni, mint megijedni

Hozzá nem értőként a használtautó vásárlás nem egyszerű folyamat. Magunk is elvégezhetjük az autó ellenőrzését, de valószínűleg a legtöbb hiba nem fog szemet szúrni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes megkérni egy szerelőt, vagy egy hozzáértő ismerőst, hogy kísérjen el minket a próbaúton. Emellett pedig keressünk olyan megbízható használtautó-kereskedést, ahol az eladó autók szigorú átvizsgáláson mennek keresztül, mielőtt értékesítenék őket. Az eladott autókra vállalt garancia idő is fontos lehet, minél hosszabb az időtartam, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy a járművek megfelelő állapotban vannak.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben