CarTrend logo

A CarTrend 50 pontos ellenőrzési rendszere

Autó ellenőrzés

Mi, a CarTrendnél fontosnak tartjuk, hogy autóink kifogástalan állapotban várják az érdeklődőket. Minden egyes eladó jármű végig halad egy ötven pontos ellenőrzési rendszeren, amely során ellenőrizzük műszaki és esztétikai állapotát. A folyamat szigorú szabályok mentén zajlik, és a sikeres átvizsgálást követően kerülhetnek csak az autók a kínálatba. Az átvizsgálási rendszer hatékonyságát bizonyítva, szalonunk örök minőség garanciát vállal az összes, nálunk vásárolt autóra, melynek feltételeiről bővebb információt itt találhat. Nézzük, miből áll az átvizsgálási rendszer és miért fontos az adott ellenőrzések elvégzése.

Fékrendszer

Az autó egy rendkívül összetett gépezet, amely számtalan alkatrészből áll. Közülük az egyik legfontosabb együttes a fékrendszer, melynek ellenőrzését nem csak az eladásra kínált járműveknél kell elvégezni, hanem rendszeresen a sajátunkon is. A fékrendszer ellenőrzése során megvizsgáljuk az első és hátsó fékcsövet, a kézifék állapotát és a fékpedál holtjátékát. Ezen kívül mind az első, mind a hátsó kerekeknél átnézzük a fékbetéteket, tárcsákat, vagy dobfékeket. A fékrendszer vizsgálata rendkívül fontos, hiszen például a túlzottan kopott fékbetét nem képes rendesen megfogni az autót fékezés során, így megnő a féktáv és könnyen baleset alakulhat ki. A fékrendszer, valamint a lengéscsillapító hatékonyságát műszerek segítségével is ellenőrizzük. 

Futómű

Az átvizsgálás egyik legfontosabb része a futómű ellenőrzése. A vizsgálat során átnézzük a kerékagycsapágyakat, a rugókat és szilenteket. Sajnos a rossz minőségű utak miatt az autókban gyakran kikopik a kormányösszekötő gömbfej, ami rontja az autó kormányzását, szélsőséges esetben pedig kifordulhat a kerék a helyéről, ezért fontos ezt is ellenőrizni. Ezek mellett ellenőrizzük a lengőkart, ami a futóművet tartja, és a féltengelyt, ami lényegében a kerekeket forgatja.

Gumiabroncsok, keréktárcsák

Függetlenül az éppen aktuális évszaktól, minden esetben ellenőrizzük az autón lévő gumiabroncsok használhatóságát és a keréktárcsa típusát. Az abroncsok vizsgálata azért fontos, mert a nem megfelelő állapotú gumi nem biztosít kellő tapadást az utakon, könnyen megcsúszhat, akár defektet is okozhat. Nem szabad megfeledkezni a pótkerékről sem: átnézzük a kopás mértékét, valamint ellenőrizzük, hogy rendelkezik-e az autó a pótkerék felrakásához szükséges eszközökkel (például emelő, kerékkulcs), vagy defektjavító készlettel.

cartrend_ellenőrzés

Folyadékszintek

A járműben megtalálható folyadékokat is rendszeresen ellenőrizni kell, hogy ne okozhassanak gondot. A motorban lévő olaj teszi lehetővé a motor hűtését, valamint a tömítések és a fém alkatrészek rozsdásodása ellen is véd. Emellett biztosítja az motor részeinek a megfelelő kenését is, így kevésbé kopnak el az alkatrészek és a lerakódásokat is eltünteti. Az átvizsgálás során ellenőrizzük a fékfolyadékszintet, a kormánymű olajat és a hidraulikafolyadékot is. Az ablakmosó folyadék cseréjének jelentőségéről korábban, az autó téli felkészítéséről szóló cikkben már írtunk. A folyadékok ellenőrzése során fontos még a tömítettségek vizsgálata is, amely során azt vizsgáljuk meg, hogy a biztonságos üzemeléshez szükséges folyadékok szivárognak-e.

Nyílászárók és belső tér

Az átvizsgálás során külön hangsúlyt kap az autó belső terének ellenőrzése. Teszteljük a zárszerkezetek működését és az ülések mozgását. Ezen kívül a kárpit és a csomagtér megfelelő állapotáról is meggyőződünk. Az ajtók esetén megnézzük a tömítéseket és kipróbáljuk az ablakemelőket is.

cartrend_ellenőrzés

Felszerelések és beépített tartozékok

Minden általunk kínált autó esetén ellenőrizzük annak felszereltségét. Ez alá tartozik a generátor és az akkumulátor ellenőrzése, a világítóberendezések és a műszerfal világítások vizsgálata is. Nem elhanyagolható az ablaktörlők működésének és az ablaktörlő lapát gumik, valamint a visszapillantó tükrök állapotának átnézése sem. Amennyiben az autó rendelkezik klíma berendezéssel, ellenőrizzük annak működését. Nem feledkezünk meg a biztonsági övek, az ablakmosó berendezés és a kormánykerék állapotáról sem. Mindezek után az autót elvisszük egy próbakörre, amely során megfigyeljük a sebességváltó, a fék és a hűtő ventillátor megfelelő működését.

Karosszéria és gépjárműtartozékok

Végül de nem utolsó sorban ellenőrizzük a karosszéria állapotát, a korrózió mértékét, hogy szükség esetén javítani tudjuk a felmerülő hibákat. Ellenőrizzük a festékréteget, amiből arra lehet következtetni, hogy hányszor fújták újra, vagyis feltehetőleg hányszor volt törött az autó. Az autóban tárolt hibákat komputer segítségével kiolvassuk, és ellenőrizzük a károsanyag kibocsátást is.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben