CarTrend logo

Télből nyárba, nyárból télbe – mire figyeljünk évszakváltáskor

cartrend_tel_nyar

Nem csak a magunk, hanem az autónk esetében is gondoskodnunk kell a téli felkészítésről. A nyári meleg kevesebb problémát okoz egy járműnek, így télből nyárba nincs annyi teendőnk a rendszeres karbantartáson kívül. Azonban a fagyok és havazások ellen érdemes időben el kezdeni a felkészülést, hogy ne okozzon meglepetést egy hirtelen jött hidegfront. A következőkben ismertetjük, hogyan kell téliesíteni járművünket néhány egyszerű lépésben.

Akár életet is menthet

Ha az autó téli felkészítéséről van szó, általában mindenkinek először a gumiabroncsok cseréje ugrik be. Ennek ellenére hazánkban nem kötelező az évszaknak megfelelő szett, de erősen ajánlott. A mélyebben (minimum négy milliméter) és sűrűbben bordázott téli gumi ugyanis a csúszós, jeges utakon nagyobb tapadást biztosít. Ezzel szemben a nyári abroncsok az egyre nagyobb fagyok beköszöntével bekeményednek és könnyebben megcsúszhatnak, ráadásul így az élettartamuk is jelentősen csökken. Mielőtt elvégeznénk az abroncsok cseréjét, mindenképpen ellenőrizzük a futófelületet és szükség esetén vásároljunk inkább új szettet.

A kerék ellenőrzésekor ne feledkezzünk meg a guminyomásról sem. Minden autónak meg van adva a gyári értéke, amitől nem érdemes eltérni, mert romolhat az autó úttartása. Ajánlott legalább kéthetente ellenőrizni a nyomást és a gumik állapotát. Az átvizsgálás során ne feledkezzünk meg a pótkerékről sem!

cartrend_tel_nyar

Akkor jó, ha folyik

Fontos figyelni az autókban lévő folyadékokra, mert mínusz fokokban már egész kis fagyás esetén is gondot okozhatnak. Ilyen például a hűtőfolyadék, mivel a motort hidegben is ugyanúgy hűteni kell, mint nyáron a forróságban. A hűtőközegnek ideális esetben ki kell bírnia a mínusz harminc fokot, amit kifejezetten erre a célra létrehozott eszközzel, az úgynevezett refaktométerrel tudunk ellenőriztetni, akár egy benzinkúton is. Ez nagyon fontos, mert a megfagyott hűtőfolyadék akár szét is repesztheti a hűtőt, szélsőséges esetben a motorban is komoly károkat okozhat. Azonban nem elég csak az értéket ellenőrizni, a hűtőfolyadékot ajánlott kétévente teljesen kicserélni, ugyanis az idő elteltével savassá válhat, és nem biztosít megfelelő kenést például a vízpumpa számára.

A szélvédőmosó a másik olyan folyadék, amit még a hidegek beköszönte előtt érdemes átvizsgálni, és fagyállóra cserélni. Ez azért fontos, mert segíthet a szélvédőn keletkező jég feloldásában, ráadásul fagyott állapotában szintén okozhat repedéseket, töréseket a rendszerben. De figyeljünk arra, hogy a túl erős szélvédőmosó károsíthatja az autó fényezését, ezért csak annyira legyen fagyálló, amennyire adott körülmények között szükség van. A meleg idő beköszöntével pedig ne feljtsük el kicserélni a folyadékot nyári szélvédőmosóra.

Áram nélkül nem megy

Az akkumulátor hideg időben veszít a teljesítőképességéből, ezért télen előfordulhat, hogy nehezebben indulnak az autók. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az akkumulátor töltését, és amennyiben kevés áramot tud megtartani, érdemes lecserélni. Ha a feszültség rendben van, de az autót csak rövid távokon használjuk, időnként ajánlott feltenni töltőre egy éjszakára, mert kis távolságok megtételekor nem tud kellőképpen visszatöltődni. Nem csak a téli felkészüléskor kell figyelnünk arra, hogy az akkumulátor ne legyen rozsdás, mert az gátolhatja az áram eljutását az önindítóhoz. Ennek elkerüléséhez érdemes kontaktspray-vel befújni a sarukat.

cartrend_tel_nyar

És még néhány apróság

Mindig ellenőrizzük a fűtésrendszer működését és a pollenszűrő állapotát is. A fűtésrendszer átvizsgálásakor vegyük figyelembe az ablakokba épített fűtőszálakat is, mert az segít leolvasztani az üvegre fagyott jeget, így meggyorsíthatjuk a reggeli indulást. A pollenszűrő pedig azért fontos, mert az eltömődött szűrő akadályozza a szellőzőrendszer megfelelő működését, ami hatással van a fűtésre és a párátlanításra is.

A hideg, párás levegőtől előfordulhat, hogy nehezen nyílnak a zárak és az ajtók is befagyhatnak. Ennek elkerülésére érdemes a zárakat jégoldó spray-el befújni, az ajtótömítéseket pedig speciális ápolószerrel, vagy a patikában is kapható glicerinnel bekenni.

Talán nem is gondolnánk, de az útszóró só igencsak rossz hatással van az autóra és annak fényezésére. A só a vízzel elegyedve bejuthat a résekbe, és ott folyton nedves környezetben felgyorsíthatja a korróziót. Nagy mennyiségben pedig akár a fényezést is megmarhatja, ezért érdemes többször lemosni az autót tiszta vízzel.

Túlélőcsomag télre

Amennyiben ezekre mind kellően odafigyelünk, nem érhet nagy meglepetés induláskor, de nem árt, ha néhány dolgot beteszünk az autóba a biztonság kedvéért. A jégkaparó és hóseprű általában minden járműben megtalálható, de ha éppen egyik sincs kéznél használhatunk valamilyen merev kártyát, vagy szobahőmérsékletű (még véletlenül sem meleg!) vizet. Az ablakok ilyenkor könnyen párásodnak, ezért egy páramentesítő kendő vagy szivacs jó szolgálatot tehet, hogy felgyorsítsuk az indulást. Mindig jó, ha van az autóban indítókábel, hólánc, szivargyújtóval kompatibilis telefontöltő, jégoldó spray, és néhány pokróc. Télen érdemes mindig tele tankkal autózni, hogy, ha esetleg dugóba keverednénk, akkor is tudjunk fűteni.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben