CarTrend logo

Hamis autó hirdetés – így verhetnek át a használtautó-piacon

cartrend_hamis autó hirdetés

Az autóvásárlás nem mindig olyan egyszerű, mint ahogy azt képzelnénk. Arról korábban már írtunk, hogy mire érdemes figyelni használt autó vásárláskor. De mi van akkor, ha a vásárlás folyamatában nem is jutunk el addig, hogy az autót személyesen is megtekinthessük? Az internetnek és a különböző használt autó hirdetéseket felsorakoztató portáloknak számos előnye van, ami megkönnyíti az autóvásárlást. Ilyen például a részletes kereső beállítások, amelyek segítségével márkára, típusra pontosan tudunk böngészni a találatok között. Azonban előfordulhat, hogy csalóba botlunk, aki hamis autó hirdetés feladásával próbál pénz kicsikarni belőlünk. Szerencsére az ilyen esetek ritkán fordulnak elő, és a weboldalak komoly programokat használnak, hogy kiszűrjék a csalókat, de nem árt, ha elővigyázatosak vagyunk.

Kerüljük a gyanús hirdetéseket

A modern technikának köszönhetően egy autót akár virtuálisan is körbejárhatunk és a legtöbb esetben a rendszám, vagy az alvázszám segítségével ellenőrizhetjük az autó kórtörténetét. Gyakori az olyan átverés, amikor egy eladó autó paramétereit lelopják és egy általuk készített hamis autó hirdetés szövegébe másolják át. Az ajánlatot persze itt-ott megváltoztatják éppen csak annyira, hogy még hihető legyen, de a gyanútlan érdeklődők számára mégis kecsegtető. Az ilyen esetekben általában az autó a korához képest keveset futott, sérülésmentes, első tulajdonostól való és, ami a legfontosabb jóval a piaci áron alul kínálják. Az ilyen hamis autó hirdetés láttán rögtön gyanakodhatunk. A fiktív ajánlatoknál nem sűrűn adnak meg címet és telefonos elérhetőséget, csupán e-mailen keresztül tudjuk felvenni az eladóval a kapcsolatot. Az autó leírása vagy teljes egészében hiányzik, vagy pedig részletesen tudatja a vásárlóval, hogy az eladás oka hirtelen munkahelyváltás, költözés, magánéleti okok stb. Sok esetben a megvásárolni kívánt autóról kiderül, hogy valójában külföldön van, de az eladó némi előlegért cserébe szívesen ide szállíttatja. Extrém esetben a hitelesség kedvéért közösségi média profilt is létrehozhatnak az eladó személynek, amelyen az internetről lementett családi képeket találhatunk.

Nem csak a magánszemélyek esetében találkozhatunk külföldön lévő autók hirdetésével. Akadnak olyanok is, amelyeket a kereskedések külföldi oldalakról használnak fel úgy, hogy arról nem tesznek említést, hogy az eladásra kínált jármű nem magyar. Mikor pedig érdeklődnénk iránta, kiderül, hogy az autó nem áll a kereskedő rendelkezésére, még sosem látta ő sem élőben, az állapotáról nem tud semmit, és csak rendelésre tudja behozatni. A történet vége általában az, hogy a vevő nem azt a járművet kapja, amit az eredeti hirdetésben látott, ugyanis előfordulhat, hogy azt a példányt addigra már eladták. Ilyenkor a kereskedő elkezdi vadászni a nála meghirdetett gépjárművet. De lássuk be, mekkora az esélye annak, hogy ugyanolyan autót fog nekünk találni, mint amibe beleszerettünk?

Vigyázzunk adatainkra

Nem csak vásárlóként, hanem eladóként is könnyedén csalás áldozatai lehetünk. Ebben az esetben azonban nem egy hamis autó hirdetés az átverés tárgya, hanem saját hirdetésünk. A csalók bevett szokása, hogy az eladók által megadott e-mail címre küldenek levelet a weboldal nevében, miszerint zárolták a hirdetési fiókot, és az aktiváláshoz be kell jelentkezni. A levél tartalmaz egy linket is, melynek designelemei és url címe szinte teljesen megegyezik az eredetiével. Arra kérik benne a hirdetőt, hogy adja meg a belépéshez szükséges adatait és jelszavait, amivel könnyedén átveszik a hirdetés kezelése felett az irányítását. Ezek után átírják az elérhetőségeket és várják a jóhiszemű érdeklődöket. A másik lehetőség, hogy a levélben véletlenszerű ellenőrzésre hivatkozva kérik az autó adatait, amit felhasználnak egy másik hamis autó hirdetés elkészítéséhez.

Legyünk résen

Nehéz szűrni az átveréseket, mert gyakran a legprofesszinálisabb módon építik fel a hamis autó hirdetés egészét. Fontos, hogy mindig kezeljük fenntartásokkal a nagyon jó üzletnek tűnő ajánlatokat, és láttatlanba soha ne fizessünk előleget. Ne hozzuk meg úgy a végső döntést, hogy nem láttuk személyesen is a járművet. A kifizetésre pedig csak az adás-vételi szerződés aláírása után kerüljön sor, miután megbizonyosodtunk arról, hogy az autó megfelel a hirdetésben leírtaknak. A kerekedők által feladott hirdetésekben ha gyanús dolgot látunk érdemes felkeresni a használt autókereskedő hivatalos weboldalát, és az ott megadott elérhetőségeken tájékozódni. Nyilvános honlapon ne adjuk meg a saját, és az autó azonosító adatait, illetve a forgalmi engedélyének másolatát. A kellő óvatossággal és odafigyeléssel elkerülhetőek az átverések, ezért legyünk résen.

Ha pedig használt autóvásárláson gondolkodsz, és biztosra mennél keresd fel honlapunkat és nézz körül virtuális autóparkunkban. Ha valamelyik megtetszett, kérj ajánlatot akár használt autóbeszámítással.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben