CarTrend logo

Új vagy használt autó – melyiket válasszam?

cartrend_használt autó

Legyen szó bármilyen beruházásról az emberek általában számba veszik a lehetőségeiket és próbálják kiválasztani a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező ajánlatot. Az egyik leggyakoribb nagyobb értékű invesztálás az autóvásárlás. A háztartások többsége nem engedheti meg magának, hogy viszonylag sűrűn vásároljon autót. Éppen ezért a felmerülő szempontokat gondosan átvizsgálva fürkészik az ajánlatokat, míg végül megállapodnak egy darabnál. Számos kérdést kell tisztáznunk, mielőtt döntést hoznánk és az első mérföldkő, hogy használt autó legyen, vagy inkább szalonból vásároljunk.Nincs rá egyértelmű válasz, hogy melyik verzió éri meg jobban. Sok tényezőtől függ, hogy számunkra melyik alternatíva a megfelelő. Mindenesetre mind az új, mind a használt autó mellett szólnak érvek és ellenérvek is, melyek közelebb vihetnek a döntéshez.

Jöhet a matek

A használt autó mellett szóló legfőbb érv általában anyagi természetű. A szalonból kigurult autó azonnal veszít az értékéből és mire eltelik az a néhány év, hogy lecseréljük, az eredeti ár töredékéért tudjuk csak eladni. Ezért aztán egy újabb, de használt autó megvásárlásához kevésbé kell mélyre nyúlnunk a zsebünkben. Másrészt pedig a márkakereskedések által kínált garancia együtt jár az éves kötelező szervizzel. Ez azt jelenti, hogy kötelesek vagyunk minden évben begurulni a márkaszervizbe függetlenül a jármű állapotától. Ellenkező esetben a garanciánk ugrott. Önmagában ez még persze nem gond, hiszen az autót karban kell tartani, csakhogy ez a szolgáltatás a legtöbb helyen több tízezres tétel. Ezzel szemben használt autó esetén lehet, hogy gyakoribb de jellemzően olcsóbb a szerviz költség a nagyszámú bontott és után gyártott alkatrészek miatt.

használt autó szerviz

Mindig tájékozódj

Alkalomadtán megeshet, hogy a használt autó előélete nem teljesen makulátlan. Előfordulnak bizony elfelejtett olajcserék vagy elhanyagolt fékpofák, de ezek általában egyszerűbben megoldható problémák. A nagyobb gond az, amikor az eladó szándékosan elhallgatja az autó jelentősebb hibáit, amikre csak a vásárlás után derül fény. Nem törvényszerű, hogy minden esetben ez fog történni, mindenesetre érdemes lekérdezni a rendszám alapján a kiszemelt járművet. A műszaki vizsgákon készített felvételek és feljegyzések alapján pedig már könnyebb leellenőrizni, hogy volt-e törve az autó vagy valós-e a kilóméteróra állás. Kétségkívül ezeket a lépéseket kihagyhatjuk, ha találunk egy megbízható használtautó-kereskedést, ahol elvégzik a felülvizsgálatot, így biztosak lehetünk benne, hogy a kinézett autó megfelelő állapotban kerül eladásra.

Az ördög a részletekben rejlik

Az új autóval szemben a használt autó egy jelentős előnye, hogy bár korosabbak, számos adat és információ áll rendelkezésünkre róluk. A szalonból kihozott autóval gyakran az a gond, hogy kevés a tapasztalat a járművel kapcsolatban, így egy meghibásodásnál nem feltétlenül ismerik a probléma forrását. Ráadásul az esetek többségében a hiba a garancia lejárta után jelentkezik. Ezzel szemben egy idősebb autó esetén már tisztában vagyunk annak típushibáival, így nem ér minket váratlanul. Magától értetődően a használt autó is meglephet minket még nem ismert hibákkal de, ahogy azt egy korábbi cikkünkben említettük, a Cartrend örök garancia program biztosítja a vásárlás utáni szervizellátást és csak az alkatrész ára terheli a vevőt.

használt autó

Az nincs, ami kéne

A használt autó kiválasztása kapcsán a kínálat lehet egyszerre előny és hátrány is. Ha abból a perspektívából nézzük, hogy rengeteg használt autó van márkától és típustól függetlenül, akkor előny, hisz kedvünkre válogathatunk. Azonban ez a választék adott és előfordulhat, hogy egy számunkra kedvelt típus nem elérhető azzal a felszereltséggel, amellyel nekünk kellene. Magyarán olykor kénytelenek vagyunk kompromisszumot kötni, ha használt autó mellett döntünk. Egy új jármű vásárlásakor ugyan kiválaszthatjuk az autó paramétereit és a pluszban kérhető extrákat is, azonban ezekért súlyos pénzösszegeket kell kifizetnünk. Ellenben ugyanabban az árkategóriában a fapados szalon autó helyett egy full extrás használt autó lehet a miénk.Az autóvásárlás mindig nagy felelősséggel jár. Nem csak az autó típusát kell alaposan átgondolni, hanem azt is, hogy honnan vásároljuk meg a gépet. Érdemes időt nem sajnálva körülnézni és tájékozódni a különböző lehetőségekről annak érdekében, hogy a számunkra tökéletes autó boldog és büszke tulajdonosai lehessünk.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben