CarTrend logo

Milyen legyen az első autó?

cartrend_első autó

Az első autó megvásárlása komoly fordulópont az ember életében. Gondoljunk csak arra, hogy megszereztük a jogosítványt, ami önmagában is már nagy sikerélmény, azonban egy kocsi hatalmas felelősséggel és kötelezettséggel jár, amit meg kell tanulnunk kezelni. Miután meggyőződtünk arról, hogy valóban akarjuk és tudjuk is vállalni, jöhet a következő fontos lépés, mégpedig maga a jármű kiválasztása. Csakhogy ez sokszor még a forgalmi vizsgánál is bonyolultabb és összetettebb feladat. Számos szempont akad, amit figyelembe kell venni az első autó megvásárlásánál, hogy csak párat említsünk: benzines vagy dízel motoros, kis fogyasztású vagy nagy teljesítményű, kétajtós coupe vagy inkább ötajtós kombi? Laikusként, mikor csak annyi kompetenciával rendelkezünk a témában, hogy a metál zöld helyett az acélkéket választanánk, valóságos rémálom a jármű vadászat. Éppen ezért a legfontosabb szabály, hogy első autót nem vásárolunk szerelemből, ha nem konyítunk a négykerekűekhez bízzunk meg valakit, aki segít átnézni a választott gépet a kipufogótól a visszapillantó tükörig.

első autó

Az első autó mindig tanuló autó

Nem számít, hogy most szálltunk ki a vezetés oktató mellől, vagy lelkes újrakezdő sofőrök vagyunk, a lényeg, hogy az első autónkat merjük is vezetni. A kellő gyakorlat hiányában bizony elő fog fordulni, hogy kisebb-nagyobb sérülést okozunk az autó külső elemein. Ezért fontos, hogy az első autó lehetőség szerint ne egy felsőbb árkategóriájú, luxus csodagép legyen, mert a sérülések javítása nem csak a fejünknek, de a pénztárcánknak is fájni fog. A legjobb megoldás erre egy kényelmesen kezelhető, kicsivel idősebb és olcsóbb darab, amihez könnyen találunk bontott vagy utángyártott alkatrészeket. A kiválasztás során figyeljünk arra, hogy bizonyos funkciókkal rendelkezzen az első autónk, amik segítenek abban, hogy zökkenőmentesen menjen a vezetés. Ilyen például az ABS, vagyis a blokkolásgátló fékrendszer, ami megakadályozza a jármű megcsúszását nagyobb fékezés esetén. A másik nem elhanyagolható dolog pedig a légzsák, ez nagyon fontos tulajdonképpen minden autónál, hisz ütközéskor nagy szerepe van az utasok védelmében.

A méret igenis számít

Az első autó megvétele előtt gondoljuk át, hogy hozzánk milyen autó passzol, mert fontos, hogy biztonságban érezzük magunkat vezetés közben. Ebben a témában nem igazán van jó vagy rossz megoldás, minden a sofőr igényeitől függ. Itt nem bonyolult vezetést segítő rendszerekre és tömeg/teljesítmény arányokra gondolok, csupán arra, hogy mekkora is lesz a leendő autónk. Egy apróbb autó nagy előnye, hogy kisebb tengelyen fordul, ezért egyszerűbb vele manőverezni és termete végett parkolóhelyet is könnyebben találunk. Hátránya is a méreteiből származik mivel egy ütközés során nagyobb a valószínűsége annak, hogy az elszenvedett kár jelentősebb mértékű lesz. Ami az egyiknél előny, a másiknál hátrány. A nagyobb méretű autókat kétségtelenül nehezebben állítjuk be a szűkös helyekre, míg egy baleset során kevésbé elképzelhető, hogy a motor az ölünkben végzi. Persze nem frontális ütközésekről beszélünk, de érdemes vásárlás előtt informálódni az autó törésteszten elért eredményeiről is.

első autó

Bevásárláshoz vagy országúti kalandozásokhoz?

A sok eldöntendő kérdés mellett talán a legfontosabb, hogy mire is kell nekünk az első autó. Nem mindegy ugyanis, hogy rövid távokat teszünk meg vele, vagy esetleg autópályán fogja koptatni a gumikat. A heti bevásárláshoz és az városban araszoláshoz egy kisebb teljesítményű, benzines gépjármű az ideális választás. A dízel motor nem szereti a hidegen járatást, kormolódik tőle és könnyebben lesz hengerfejes is az autó, ezért a hosszútávú utazásokhoz mindenképpen javallott egy nyomatékosabb, dízel darab, ami kellemes útitársként fog szolgálni nagyobb tempónál is. Érdemes kicsit a jövőbe is tekinteni, ha nem akarunk rendszeresen járművet cserélni és elkerülnénk az olyan kellemetlen helyzeteket, mikor például egy háromajtós Fiat 500 csomagtartójába szeretnénk behajtogatni egy babakocsit.

első autó

A piszkos anyagiak

Nem utolsó szempont az anyagi helyzetünk felülvizsgálata. Az első autó vásárlásakor valószínűleg még korlátozottabb erőforrásokkal rendelkezünk, és nem feltétlenül engedhetjük meg magunknak a szalon autókat, ezért hát maradnak a használtak. De ne ijedjünk meg rögtön a használt jelzőtől, hiszen ezek a járművek is vannak olyan jók, ráadásul nem kell azon aggódnunk, hogy a szalonból kigurulva már csak a vételi ár töredékét érik. Ezen kívül pedig ha sikerül egy megbízható helyet találnunk, ahol valóban odafigyelnek minden egyes járműre kisebb kockázatot is vállalunk. Sőt, a Cartrend örök minőség garancia programjával a kereskedés minden autójára élettartam garanciát vállal. Ez azt jelenti, hogy a vásárlás után bárhol és bármikor meghibásodást tapasztalunk, azt azonnal megjavítják és a szervíz ideje alatt csereautót is biztosítanak, így számos tehertől szabadítanak meg. A választék hatalmas, így aztán biztos mindenki megtalálja a maga számára tökéletes első autót. Legyen az bármilyen kicsi vagy éppen robosztus, az első szerzemény mindig különleges lesz. Egy lényeges elvárás van, amit minden autó megkövetel magának, hogy ne csak a használója legyünk, hanem a gazdája is. Ez azt jelenti, hogy folyamatos odafigyelést és törődést igényelnek, amit meg is hálálnak és jó szolgálatot tesznek mindaddig, amíg el nem jön a csere ideje. Mérlegeljük a tényezőket és alapos megfontolás után döntsünk okosan és válasszunk ki az ideális első autónkat.

első autó
Audi A4 1.8 T Multitronic
első autó
Citroen C3 PLURIEL 1.4
első autó
Renault Laguna 2.2 dCi Privilege

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben