cartrend_első autó

Milyen legyen az első autó?

Az első autó megvásárlása komoly fordulópont az ember életében. Gondoljunk csak arra, hogy megszereztük a jogosítványt, ami önmagában is már nagy sikerélmény, azonban egy kocsi hatalmas felelősséggel és kötelezettséggel jár, amit meg kell tanulnunk kezelni. Miután meggyőződtünk arról, hogy valóban akarjuk és tudjuk is vállalni, jöhet a következő fontos lépés, mégpedig maga a jármű kiválasztása. Csakhogy ez sokszor még a forgalmi vizsgánál is bonyolultabb és összetettebb feladat. Számos szempont akad, amit figyelembe kell venni az első autó megvásárlásánál, hogy csak párat említsünk: benzines vagy dízel motoros, kis fogyasztású vagy nagy teljesítményű, kétajtós coupe vagy inkább ötajtós kombi? Laikusként, mikor csak annyi kompetenciával rendelkezünk a témában, hogy a metál zöld helyett az acélkéket választanánk, valóságos rémálom a jármű vadászat. Éppen ezért a legfontosabb szabály, hogy első autót nem vásárolunk szerelemből, ha nem konyítunk a négykerekűekhez bízzunk meg valakit, aki segít átnézni a választott gépet a kipufogótól a visszapillantó tükörig.

első autó

Az első autó mindig tanuló autó

Nem számít, hogy most szálltunk ki a vezetés oktató mellől, vagy lelkes újrakezdő sofőrök vagyunk, a lényeg, hogy az első autónkat merjük is vezetni. A kellő gyakorlat hiányában bizony elő fog fordulni, hogy kisebb-nagyobb sérülést okozunk az autó külső elemein. Ezért fontos, hogy az első autó lehetőség szerint ne egy felsőbb árkategóriájú, luxus csodagép legyen, mert a sérülések javítása nem csak a fejünknek, de a pénztárcánknak is fájni fog. A legjobb megoldás erre egy kényelmesen kezelhető, kicsivel idősebb és olcsóbb darab, amihez könnyen találunk bontott vagy utángyártott alkatrészeket. A kiválasztás során figyeljünk arra, hogy bizonyos funkciókkal rendelkezzen az első autónk, amik segítenek abban, hogy zökkenőmentesen menjen a vezetés. Ilyen például az ABS, vagyis a blokkolásgátló fékrendszer, ami megakadályozza a jármű megcsúszását nagyobb fékezés esetén. A másik nem elhanyagolható dolog pedig a légzsák, ez nagyon fontos tulajdonképpen minden autónál, hisz ütközéskor nagy szerepe van az utasok védelmében.

A méret igenis számít

Az első autó megvétele előtt gondoljuk át, hogy hozzánk milyen autó passzol, mert fontos, hogy biztonságban érezzük magunkat vezetés közben. Ebben a témában nem igazán van jó vagy rossz megoldás, minden a sofőr igényeitől függ. Itt nem bonyolult vezetést segítő rendszerekre és tömeg/teljesítmény arányokra gondolok, csupán arra, hogy mekkora is lesz a leendő autónk. Egy apróbb autó nagy előnye, hogy kisebb tengelyen fordul, ezért egyszerűbb vele manőverezni és termete végett parkolóhelyet is könnyebben találunk. Hátránya is a méreteiből származik mivel egy ütközés során nagyobb a valószínűsége annak, hogy az elszenvedett kár jelentősebb mértékű lesz. Ami az egyiknél előny, a másiknál hátrány. A nagyobb méretű autókat kétségtelenül nehezebben állítjuk be a szűkös helyekre, míg egy baleset során kevésbé elképzelhető, hogy a motor az ölünkben végzi. Persze nem frontális ütközésekről beszélünk, de érdemes vásárlás előtt informálódni az autó törésteszten elért eredményeiről is.

első autó

Bevásárláshoz vagy országúti kalandozásokhoz?

A sok eldöntendő kérdés mellett talán a legfontosabb, hogy mire is kell nekünk az első autó. Nem mindegy ugyanis, hogy rövid távokat teszünk meg vele, vagy esetleg autópályán fogja koptatni a gumikat. A heti bevásárláshoz és az városban araszoláshoz egy kisebb teljesítményű, benzines gépjármű az ideális választás. A dízel motor nem szereti a hidegen járatást, kormolódik tőle és könnyebben lesz hengerfejes is az autó, ezért a hosszútávú utazásokhoz mindenképpen javallott egy nyomatékosabb, dízel darab, ami kellemes útitársként fog szolgálni nagyobb tempónál is. Érdemes kicsit a jövőbe is tekinteni, ha nem akarunk rendszeresen járművet cserélni és elkerülnénk az olyan kellemetlen helyzeteket, mikor például egy háromajtós Fiat 500 csomagtartójába szeretnénk behajtogatni egy babakocsit.

első autó

A piszkos anyagiak

Nem utolsó szempont az anyagi helyzetünk felülvizsgálata. Az első autó vásárlásakor valószínűleg még korlátozottabb erőforrásokkal rendelkezünk, és nem feltétlenül engedhetjük meg magunknak a szalon autókat, ezért hát maradnak a használtak. De ne ijedjünk meg rögtön a használt jelzőtől, hiszen ezek a járművek is vannak olyan jók, ráadásul nem kell azon aggódnunk, hogy a szalonból kigurulva már csak a vételi ár töredékét érik. Ezen kívül pedig ha sikerül egy megbízható helyet találnunk, ahol valóban odafigyelnek minden egyes járműre kisebb kockázatot is vállalunk. Sőt, a Cartrend örök minőség garancia programjával a kereskedés minden autójára élettartam garanciát vállal. Ez azt jelenti, hogy a vásárlás után bárhol és bármikor meghibásodást tapasztalunk, azt azonnal megjavítják és a szervíz ideje alatt csereautót is biztosítanak, így számos tehertől szabadítanak meg. A választék hatalmas, így aztán biztos mindenki megtalálja a maga számára tökéletes első autót. Legyen az bármilyen kicsi vagy éppen robosztus, az első szerzemény mindig különleges lesz. Egy lényeges elvárás van, amit minden autó megkövetel magának, hogy ne csak a használója legyünk, hanem a gazdája is. Ez azt jelenti, hogy folyamatos odafigyelést és törődést igényelnek, amit meg is hálálnak és jó szolgálatot tesznek mindaddig, amíg el nem jön a csere ideje. Mérlegeljük a tényezőket és alapos megfontolás után döntsünk okosan és válasszunk ki az ideális első autónkat.

első autó
Audi A4 1.8 T Multitronic
első autó
Citroen C3 PLURIEL 1.4
első autó
Renault Laguna 2.2 dCi Privilege

Látogasson el kereskedésünkbe és fedezze fel autókínálatunkat!
Ne feledje: Mi nem szimplán garanciát adunk, mi az autózás biztonságát adjuk Önnek!

Ezt olvasta?