CarTrend logo

Hogyan készítsük fel autónkat a téli közlekedésre?

Akár használtautót vettünk a CarTrendnél, esetleg igénybe vettük legújabb szolgáltatásukat, vagyis tartósbérleti konstrukcióban használunk új autót, vannak dolgok, amelyek télen nélkülözhetetlenek járművünkből. A CarTrend munkatársai minden esetben felhívják a figyelmet arra, hogy az utakon télen megváltoznak a körülmények. Ezekben a hónapokban sokkal körültekintőbben kell eljárnunk, mint más évszakban. Teljesen mindegy, hogy kis- és középkategóriás autóban, terepjáróban vagy pick-upban ülünk, amikor elakadunk a hóban, akkor csapunk a homlokunkra, ha hoztunk volna egy lapátot, vagy egy takarót esetleg beraktuk volna a csomagtartóba a hóláncot, akkor most sokkal egyszerűbb dolgunk lenne. Ugye, hogy már sokunk átélte ezeket a kellemetlen perceket? De mit tegyünk, hogy ez velünk többet ne forduljon elő?

A CarTrend összkerékmeghajtású modellek széles választékával várja kedves ügyfeleit!

Amennyiben úgy gondoljuk, hogy egy terepjáróra, vagy legalábbis egy olyan autóra van szükségünk, amely összkerékhajtással rendelkezik, akkor a CarTrendnél széles választékban választhatunk különböző modellek közül. Ha számunkra az Audi SQ7 (amely ugye a híres quattro hajtással rendelkezik) a megfelelő autó, akkor ne is várjunk sokáig, mert ezzel az autóval az egész családot elvihetjük síelni, hiszen 7 személy szállítására alkalmas. De ha kisebb méretű városi terepjáróban gondolkodunk, akkor például a Ford Kuga 2.0 TDCi ST-line 4 WD a megfelelő választás, hiszen a 150 lóerőjével dinamikusan bárhova elvisz minket. De ha szeretjük az amerikai életérzést, akkor is találunk a CarTrend használtautó kereskedésben számunkra megfelelőt, hiszen egy Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD Limited várja leendő tulajdonosát. A 218 lóerő és az a hang, ami ebben az autóban szunnyad, igazi off-road élményt rejt. 

Tél beköszöntekor nézzük át csomagtartónk tartalmát!

Ez olyan, mikor autó vásárlásakor elgondolkozunk azon, hogy extraként megvegyük a tólatóradart vagy sem. Mikor segítségével egy költséges parkolási ütközést megelőzünk, akkor jövünk rá, hogy anno jó döntést hoztunk. Valószínűleg sokunk így van az ülésfűtéssel, vagy a kormányfűtéssel is. De vannak olyan felszerelések, amelyeket nem az autó megvásárlásakor kell eldöntenünk, hogy belekerül az autóba vagy sem, hanem mikor útnak indulunk. Mivel csomagtartónkban sok mindent tárolunk, tél beköszöntekor érdemes átnézni, hogy mi az, amire feltétlen szükségünk van, és mi az, amit esetleg kiraknánk. Télen vannak bizonyos tárgyak, amelyek feltétlenül szükségesek, hogy járművünkben legyenek. Melyek ezek? Erről kicsit később, de előtte váltsunk néhány szót arról, hogy az autó átesett-e már a téli átvizsgáláson?

Keressük fel a CarTrend szervízét és készítsük fel autónkat a télre! 

Miért is van erre szükség? Mikor szakadó hóesésben szeretnénk az ablakmosóból folyadékot kipréselni, amelybe a nyár közepén töltöttünk utoljára kellemes alma illatú ablakmosót, akkor valószínű már tudjuk, hogy rossz döntést hoztunk, hogy nem kerestük fel a régió egyik jól felszerelt műhelyét, hogy átnézzék járművünket. Ilyenkor egy hosszú listán mennek végig a szervíz szakképzett munkatársai, hogy autónk teljes mértékben felkészült legyen a téli közlekedésre.

Télen azonban bizonyos tárgyaknak feltétlenül a járműben kell lenniük

Természetesen azokat a tárgyakat, kötelező eszközöket ne vegyük ki, amelyeknek egész évben az autóban kell lenniük, például az elsősegélydobozt, az elakadásjelző háromszöget vagy a fényvisszaverő mellényt, esetleg egy zseblámpát. De vannak tárgyak, amelyek egyszerűen elengedhetetlenek télen, Például a jégkaparók, hogy elkerüljük a tipikus téli problémákat és károkat. Mert a nem megfelelő szerszámok használatával nem csak jégmentesítjük autónk szélvédőjét, hanem meg is karcolhatjuk. De akár egy kesztyűt is berakhatunk a kesztyűtartóba. Igény szerint nem árt szélvédő jégmentesítő sprayt is beraknunk, sokszor régebbi autókhoz az ajtózár jégmentesítő is jó döntésnek bizonyul majd. Praktikus, ha van egy kis összecsukható ásó is az autóban. Ez lehetővé teszi, hogy a hóból gyorsan kiszabadítsuk az autó kerekeit. De legyünk óvatosak, az autón lévő havat nem szabad kemény tárggyal letakarítani, mert az csak karcolásokat okoz.

A Cartrend szakemberei tanácsokkal is segítik a téli közlekedésre való felkészülést!

Egy takaró ilyenkor nagy segítséget jelenthet. Például, ha egy havas autópályán kell töltenünk az éjszakát, bebújhatunk alá, és legalább egy kicsi meleget biztosít. Hosszabb utakon hasznos kiegészítő egy forró teával teli termosz is. Ha gyerekekkel utazunk, vigyünk magunkkal mindenképp meleg kabátot és sapkát, kesztyűt. Ha a tél beköszönte előtt átnézettük autónkat a CarTrend szakembereivel, akkor biztosan leellenőrizték az akkumulátor töltöttségi szintjét, és nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy az autónk indításkor csak köhög, nyökög, de indulni nem akar. Ezért egy bikakábel soha nem árt, gondoljunk azokra is akik nem ilyen felkészültek, mint mi, és jól jön nekik egy kis segítség. A kesztyűtartóba ilyenkor érdemes elhelyeznünk egy szivacsot, amivel hatékonyan tudjuk letörölni a szélvédőn jelentkező párát.

Mit tegyünk, ha kedvenc négykerekünk a szabadég alatt éjszakázik?

Autónk tetején vagy motorháztetején található hótömeg eltávolítása is kellő odafigyelést igényel. Sima seprűvel ne kezdjük el letakarítani a havat, jeget autónkról, mert azzal csak megkarcolhatjuk a karosszéria fényezését. De az sem tartozik a jó ötletek közé, hogy egyszerűen hagyjuk, hogy közlekedés közben az autónk tetejéről a menetszél fújja le a havat, főleg, ha jeges, mert az a mögöttünk közlekedők számára akár balesetveszélyes is lehet vagy erős fékezéskor a saját szélvédőnkre csúszik az egész és eltakarja a kilátást. De, ha lehet ónoseső, havazás idején ne parkoljunk eresz vagy fa alá, mert az arról leeső jeges darabok megsérthetik autónk fényezését.

CartTrend tipp: Télen nem szabad alacsony üzemanyagtartállyal útnak indulnunk. Még hazánkban is bőven előfordulhat, ahogy volt arra az elmúlt években példa, hogy heves havazáskor több órára elakadtak az autók az autópályán. Ha nincs elég üzemanyagunk arra, hogy a motor melegével fűtsük fel az utasteret, komoly bajba kerülhetünk, de nem is igazán mi, hanem gyermekeink.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben