CarTrend logo

Egyedi autót építenél, a CarTrendnél megtalálod az ideális járművet hozzá!

Az eredetinél nagyobb kerekek, hangosabb sportkipufogó, mélyebb ültetőrugók, nagyobb hangszórók, chip tuning, spoilerok. Ezekkel a kiegészítőkkel az autó különféle részeit tudjuk felturbózni. Az autó tuning célja, hogy a jármű általános teljesítményét, kezelhetőségét, sebességét és esztétikáját jobban hozzáigazítsuk igényeinkhez.

Miért olyan népszerű az autó tuning? 

Mert segítségével egyedivé tudjuk tenni járművünket. Felsorolunk pár népszerű változtatást, amely itthon nagyon közkedvelt. Például egy új kipufogórendszer beszerelése javíthatja a motor teljesítményét, növelheti a lóerejét, és agresszívebb hangon szól, amire mindenki felkapja a fejét. Ezenkívül csökkenthetjük vele a kipufogógáz mértékét is. De teszünk kedvenc járművünkre spoilereket, új aerodinamikai elemeket. Ezek a légterelő lemezek, szárnyak, diffúzorok nagy sebességnél növelik autónk stabilitását, csökkenthetik a légellenállását és növelhetik a leszorítóerejét. Ezek az új karosszéria elemek többnyire jelentős hatással vannak járművünk megjelenésére is. Emellett a kerekek és a gumiabroncsok lecserélése szintén jelentősen megváltoztathatják autónk megjelenését és teljesítményét. A nagyobb könnyűfém kerekek javíthatják autónk tapadását, kezelhetőségét és a gyorsulását is. De ezenkívül még számos lehetőség nyílik arra, hogy még szebbé, egyedivé, sportosabbá tegyünk kedvenc négykerekünket.

Mire kell ügyelni az autó tuningolása során?

Ha autónk felturbózásán gondolkodunk, mindig tartsuk szem előtt, hogy a jármű módosítására Magyarországon szigorú előírások vonatkoznak, bizonyos módosítások engedélyhez kötöttek. Amennyiben autónkon komolyabb változtatást szeretnénk elvégezni, akkor először az adott vármegye Kormányhivatalában, a Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályához kell fordulnunk. Ha ki szeretnénk cserélni az autón a lökhárítókat, új kipufogódobot, vagy új ültetőrugókat tennénk fel, esetleg cserélnénk a fékeket stb. akkor érdemes először a TÜV Rheinland Kft-hez fordulnunk. Átnézik, és ha kell, magyar szakvéleménnyel egészítik ki a beépítésre kiválasztott alkatrészek eredeti TÜV-dokumentumait, ha készült ilyen. Ez alapján könnyebben kiadja a magyar közlekedési hatóság az engedélyt. Érdemes olyan alkatrészeket választanunk, amelyek Európából származnak, vagyis az alkatrész egy európai ország közlekedési hatóságának jóváhagyását már megkapta. De mi van akkor, ha az összeválogatott alkatrészekre nincs nemzetközi engedély, vagyis nem rendelkeznek E-jellel? Például a kipufogódobhoz és a felni garnitúrához van, az optikai elemekhez nem létezik nemzetközi engedély, mert az ilyen jellegű alkatrészekhez nincs egyezményes feltételrendszer. Az ilyen jellegű tuning alkatrészek esetében mindig a közlekedési hatóságra vagyunk utalva, hogy engedélyt ad annak az alkatrésznek a beépítésére vagy sem. Sajnos a hivatal mozgástere elég széles, mert a szabályok több esetben nem elég konkrétak.

Mindig tartsuk be a szabályokat!

Amennyiben megkapjuk az engedélyt, érdemes az abban foglaltakat betartani. Minden alkatrészt tesztelnek és ellenőriznek, mielőtt jóváhagyják azok közúti használatát. Minden esetben megbizonyosodnak arról, hogy az alkatrészek biztonságosak és ránk és a többi közlekedőre nem jelentenek veszélyt. Azért, hogy ez a folyamat ne egy örökké tartó tortúra legyen, a tuning alkatrészek megvásárlásakor olyat válasszunk, amelyek hatósági engedéllyel rendelkeznek. Ha ezek nem állnak a rendelkezésünkre, akkor ellenőriztetni kell őket. Ha megkaptunk az engedélyt, érdemes az autón végrehajtott minden változtatást megfelelően dokumentálni. Fontos az is, hogy az elvégzett változtatásokról tájékoztassuk a biztosítót, mert azok befolyásolhatják a jármű értékét.

Amennyiben nem tartjuk be a szabályokat, akkor a néhány tízezer forintos bírságon túl a hatóság bevonja a forgalmi engedélyünket. Közúti ellenőrzés során a rendőrök azokat a változtatásokat vizsgálják, amik szabad szemmel észrevehetők. Például az autón nem megfelelő az ablakfólia, a lámpák, esetleg az engedélyezettnél nagyobb kerekekkel gurul az autó. Amennyiben a hatóság azt feltételezi, hogy egyéb átalakításokat is végeztünk, akkor bekísérnek bennünket egy vizsgaállomásra, ahol aztán teljes vizsgálat alá helyezik a felturbózott gépkocsit.

A legjobb használtautók, amelyek tökéletes alapot nyújtanak a tuningoláshoz

Végső soron sok olyan jármű létezik, amely jól tuningolható, de természetesen mindez a pénztárcánktól és az egyéni preferenciáinktól függ. Az évek során azonban megjelent néhány olyan modell, amelyet a tuning rajongók szívesen fejlesztenek és módosítanak. Amennyiben még nem vagyunk jártassak ebben a világban, akkor lehet, hogy elsőre nem egy Audi TT-ét vagy egy Mercedes-Benz AMG GT-ét kell alapul vennünk. Hanem esetleg kevesebb költségvetésből kell megpróbálnunk valami egyedit létrehozni. De ebben az esetben talán az egyik legfontosabb kérdés, hol találunk megbízható, kevés kilométerrel rendelkező használtautót? Természetesen a CarTrend használtautó kereskedésben, ahol mindig 150 autó várja, hogy hazavigyük.

A CarTrend használtautó kereskedésben tökéletes tuning alanyokat találunk!

Íme néhány autó azok közül, amelyek tökéletesen alkalmasak a tuningolásra. Az Audi A3 vagy az A4-es modellek. A CarTrend használtautó kereskedésben több ilyen autóból választhatunk. Van most a kínálatban egy kabrió is, amely ráadásul a tuning világ egyik kedvenc motorjával van szerelve, az 1.8T benzinmotorral. Ez az egyik leghíresebb tuning motor. Rendkívül jól felturbózható, hiszen rengeteg alkatrészt kaphatunk hozzá. Így, ha magunk akarunk bütykülni a garázsban, akkor ezzel a motorral kezdőként is jó esélyünk lesz arra, hogy valami egyedit és gyorsat alkossunk. De ha valami dögösebbet keresünk, akkor válasszuk a VW Scirocco-t. Jelenleg egy hófehér változatot vihetünk haza, amelyben egy 1.4 TSI motor dobog, amely 160 lóerős. Maga a karosszéria is és a motor is sok potenciált rejt magában, ráadásul, sok bevizsgált tuning alkatrészt vásárolhaunk ehhez a modellhez is.

A CarTrend-nél több Golf és Focus közül választhatunk

A VW Golf vagy a Ford Focus modelljei a tuning szcéna veteránjai. Ezekhez a modellekhez is rengeteg TÜV minősítéssel rendelkező tuning alkatrészt vásárolhatunk az erre szakosodott áruházakban. A Golf és a Focus motorjai könnyen felszerelhetők turbófeltöltővel. Talán az egyik legjobb alany ebből a szempontból a 2018-as Ford Focus, amelyben az 1.5 Ecoboost 150 lóerős benzinmotor található. De a 125 lóerős változatot sem hagynánk a kereskedésben. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a korábbi évjárattal rendelkező modellek előnye, hogy még sok mechanikus átalakítást el tudunk rajtuk végezni, hiszen nincs bennük annyi elektronika. Amennyiben a Golfnál vagy a Focusnál valami ütősebbre vágyunk, akkor nem mehetünk el az E90-es BMW mellett sem. Ez a márka is rendkívül népszerű a tuningolók körében. Most a kereskedésben egy kombi vár arra, hogy ha ilyen autót szeretnénk felturbózni, akkor tuning álmunk alanya lesz.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben