CarTrend logo

Milyen autóra érdemes vonóhorgot felszereltetnünk?

A válasz teljesen egyszerű, szinte mindegyikre! Bár egy kétüléses sportautón elég viccesen nézne ki. Akár lakókocsit vagy utánfutót szeretnénk vontatni, szedánnal, kombival, vagy városi terepjáróval minden probléma nélkül megtehetjük, de vannak részletek, amiket be kell tartanunk. Vannak, akik viszont semmit sem fognak vontatni, egyszerűen azért szereltetnek fel autójukra vonóhorgot, hogy az autó hátsó részén a kisebb koccanások okozta sérüléseket kivédjék ezzel. Amennyiben a felszerelése mellett döntünk, akkor ügyeljünk arra is, hogy milyen vonóhorgot választunk.

Mire lesz szükségünk, ha a vonóhorogra utánfutót akasztunk?

Amennyiben 750 kg-nál nem nehezebb az utánfutónk, tehát csak a garázsban felhalmozódott limlomot szállítjuk a fémhulladék telepre, biciklitartót helyezünk rá, esetleg a fűnyírót visszük megjavítani, akkor elegendő a B-kategóriás jogosítvány. Arra viszont figyeljünk, hogy amennyiben most szereztük meg a vezetői engedélyt, akkor 2 évet kell várnunk a vontatmányok használatára. Az egyik legfontosabb amire még érdemes odafigyelnünk, hogy a vontatmány súlya nem haladhatja meg az autónk súlyát., illetve a szerelvény összsúlya nem lehet több 3500 kilónál, vagyis össze kell adnunk az autónk és az utánfutó súlyát. Ha a 3,5 tonnát meghaladja mindez, akkor már nem lesz elegendő a B-kategóriás jogosítványunk, E-kategóriásra lesz szükségünk helyette. Amennyiben kiválasztottuk leendő használtautónkat a CartTrend használtautó kereskedésben és az autón nincs vonóhorog, nem kell kétségbe esnünk, a CartTrend szakemberei szívesen felszerelik nekünk a típusspecifikus vonóhorgot. Hiszen a CarTrend saját szervízzel rendelkezik. Viszont ebben az esetben, ha még nem járt le a jármű műszakija, akkor a hatályos jogszabályok szerint időszakos műszaki vizsgálaton kell bemutatni az autót.

Mire kell ügyelni vontatás közben?

Amennyiben nem megfelelő a vontatmányon a súlyelosztás, akkor abból könnyen még baleset is lehet. Ez abból adódik, hogy ha a súlyt az utánfutó végére helyezzük, vagyis az utánfutó súlypontja hátrébb lesz, mint a tengelye. Ebben az esetben az könnyen kilenghet ami az az autót is felboríthatja, ami vontat. Ez nem csak ránk lehet nagyon veszélyes, hanem a többi gépjárműre is. De arra is ügyelnünk kell, hogy betartsuk az utánfutóra vonatkozó súlykorlátot. Ebben az esetben hiába tartjuk be a megengedett sebességre vonatkozó szabályokat és még a megfelelő vezetési körülmények is adottak, egy hirtelen fékezés következtében azonnal megtörténik a baj. Úgymond a nyakunkba borul minden, de ha például ezek cementzsákok, abból komoly sérülés is keletkezhet. De arra is figyelnünk kell, hogy a lakókocsiban menet közben nem tartózkodhat senki.

Milyen motorral rendelkező autóval vontassunk?

A dízeleket sokáig főleg német csodafegyvernek tartották a magas üzemanyag árakkal szemben. Régebben a kotyogó motorhang és a kipufogóból áradó fekete füst miatt rossz hírnévre tettek szert. A ma megvásárolható új dízelmotorok mind megfelelnek az Euro 6d szabványnak, ezért nem is érintik őket a belvárosi közlekedési tilalmak. De miért volt ez olyan fontos? Mert a vonóerőnél nem a maximális teljesítmény, hanem a motor nyomatéka a döntő. Ebben a turbódízelek évekig messze megelőzték az azonos teljesítményű benzinmotorokat. De mivel a benzinmotorokat ma már szinte kizárólag turbófeltöltővel árusítják, a különbségek már nem olyan jelentősek. A dolgok állása viszont teljesen másképp néz ki, ha a fogyasztásról van szó. Még akkor is, ha az egyéni vezetési szokásaink sokszor csak tíz százalékos eltérést mutatnak, a gyakorlatban az azonos autókkal és azonos vontatmánnyal végzett összehasonlító mérések gyakran 30-40 százalékos eltérést mutatnak a dízel javára. Amennyiben használtautó vásárlásakor a CarTrend szakembereinek ezt megemlítjük, hogy a járművel vontatni fogunk, akkor ennek fényében fognak nekünk autót javasolni.

Mely járműre essen a választásunk, ha utánfutót szeretnénk mögé kötni?

Ehhez elengedhetetlen egy megfelelő műszaki állapotú utánfutó, amit például egy Dacia Logan is vidáman elhúz. Ez a francia-román autó az 1300 kg-os kategóriába tartozik, tehát ekkora súlyt tud gond nélkül vontatni. A Logant a márka egészen 2015-ig gyártotta, az autó egészére jellemző, hogy határozottan egyszerű. Viszont a csomagtartó rakodó küszöbe alacsony, a rakodótér pedig akár 2617 literesre is növelhető. De választhatunk egy másik Daciát is: a Dustert. Vizuálisan és karakterét tekintve egy terepjáró, de ritka az összkerékhajtással rendelkező változat. A Duster nem egy hatalmas autó, ezért, ha lecsatoltuk róla a vontatmányt könnyen lehet vele manőverezni a városban. Mérete: 4341 x 1804 mm. Üres tömege pedig: 1254 kg, teherbírása 458 kg, ennek fényében 1400 kg-ot tudunk vele vontatni. 

Milyen autót válasszunk a CarTrend-nél, ha imádunk kempingezni?

Például egy Renault Grand Scénicet. A kompakt egyterűek egyik kiemelkedő modelljét, amely merész dizájnnal rendelkezik. A CarTrend használtautó kereskedésben most egy gyönyörű hófehér Limited kivitelű modell várja leendő tulajdonosát. Ez az autó önmagában is nagyon praktikus, a belső terében akár heten is elférünk. A rakterében pedig akár 1500 literes tér is vár bennünket, és 1800 kiló súllyal rendelkező lakókocsit is vontathatunk vele. Ráadásul a fogyasztása is nagyon kedvező, 6,0 liter 100 kilométeren. De ha inkább egy városi terepjárót szeretnénk, akkor a Ford Kuga az egyik legjobb választás. A Kuga, az egyik legsikeresebb Ford modell Európában, amely az előző Focus alvázára épül. Az USA-ban is forgalmazza a márka, ott Ford Escape néven árulják. A Kuga elegendő helyet kínál az egész családunknak, emellett az elsőkerék hajtású alapváltozata 1800 kilogrammot tud vontatni, összkerékhajtással pedig akár 2100 kilogrammot is, de ez csak a 150 lóerős dízel- vagy 176 lóerős benzinmotorral érhető el. De van még egy javaslatunk, a CarTrend használtautó kereskedésben találunk kedvező áron egy fekete Mazda-CX 7-est. Amennyiben ennél kisebbet szeretnénk, akkor azt jelezzük a CarTrend szakembereinek és a keresnek nekünk egy kevés kilométerrel rendelkező Mazda CX-5-öst. A 2017-ben megjelent új modell elegánsabb kidolgozású és kifinomultabban vezethető, mint elődje, ha lehet akkor inkább ezt válasszuk. Üres tömege 1518 kg, teherbírása 502 kg és 1800 kilogrammot tudunk vele vontatni. Ráadásul nem is fogyaszt olyan sokat, 6,4 litert eszik százon.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben