CarTrend logo

Használtautó vásárláskor melyik pénzügyi megoldást válasszuk?

A használtautó vásárlása egy nagyon izgalmas folyamat, amelyet sokszor komoly döntések szegélyeznek. Maga az autóvásárlás gondolata vérpezsdítő, de amikor a vásárlás folyamán arra terelődik a szó, hogy milyen módon kerül a kiválasztott használtautó kifizetésre, sokszor megfagy a levegő. Az autóvásárlás egy komoly és kellő körültekintést igénylő döntés. Szerencsére napjainkban pénzügyi szempontból sok lehetőség közül választhatunk. A CarTrend használtautó kereskedés szakemberei minden esetben segítenek nekünk a számunkra legtökéletesebb megoldást megtalálni.

Nem biztos, hogy a készpénzes használtautó vásárlás a legideálisabb választás. Mert egy saját autó birtoklása és fenntartása rengeteg kötöttséggel jár. De az sem biztos, hogy egy adott helyzetben a részletre való használtautó finanszírozás a kedvező. Ezért a CarTrend szakemberei az élethelyzetünkhöz igazítják bankok, cégek ajánlatait. Függetlenül attól, hogy milyen típusú pénzügyi megoldást választunk, fontos, hogy a vásárlás előtt mérlegeljük, mely konstrukció a legmegfelelőbb számunkra és mekkora az a havi összeg, amit a legrosszabb esetben is ki tudunk fizetni.

Használtautó vásárláskor mely pénzügyi konstrukció a legjobb választás?

Ha nem tudunk, vagy nem szeretnénk készpénzért használtautót vásárolni, akkor más módon kell a vásárláshoz szükséges pénzt biztosítanunk. Ne feledjük, ebben az esetben ezek a konstrukciók havi terhet és anyagi felelősséget jelentenek. De hogy melyik megoldást választjuk, a részletfizetést, a lízing egyik típusát: a tartós bérletet, az csak és kizárólag rajtunk áll. Mindegyik lehetőségnek megvannak az előnyei és hátrányai. Döntésünkben az is fontos részlet kell, hogy legyen, hogy a finanszírozás után szeretnénk-e megtartani a járművet vagy sem. Ha nem, akkor az operatív lízing vagy a nyíltvégű autólízing mindenképp egy jó választás lehet.

Hosszú távon nem mindig a készpénzes használtautó vásárlás a jó döntés!

Amennyiben számunkra fontos a saját vagy cégünk stabil likviditása és folyamatosan rendelkezünk bevétellel, akkor nyugodtan finanszíroztathatjuk használtautónkat lízinggel vagy részletfizetéssel. Ebben az esetben a rendszeres törlesztőrészleteket a cégünk bevételéhez, jövedelmünkhöz kell igazítanunk. A CarTrend szakemberei ezeket a részleteket is figyelembe veszik, amikor a megszerezni kívánt autó, motor pénzügyi megoldásában segítenek.

Miért lehet jó választás az operatív lízing?

Az operatív lízingnek a tulajdon helyett a használat a mottója, nem szükséges a jármű teljes vételárát letenni az asztalra, hanem csak a használatáért fizetünk, és a maradványértéket meg is takaríthatjuk. A hitelből történő autóvásárláshoz képest ez lényegesen kisebb havi költséget jelent.

Az operatív lízing esetén a havi számlán szereplő nettó összeg egy az egyben elszámolható működési költségként, mert hasonlít a bérbeadás intézményére. Sőt ebben az esetben a havi számla az összes karbantartási költséget is tartalmazhatja, így nekünk tényleg csak a tankolásra lesz gondunk. A hétköznapokban tartósbérleti konstrukció megnevezéssel is találkozhatunk ezzel a pénzügyi megoldással. A szerződés időintervallumának lejárta után pedig eldönthetjük, hogy melyik másik autóba ülünk be, mert nem válunk az autó tulajdonosává.

Ebben az esetben az úgynevezett továbbértékesítési kockázat kizárólag a bérbeadó céget terheli.

Melyik lízinget válasszuk használtautó vásárlásakor?

A lízing népszerű pénzügyi konstrukció. Klasszikus esetben, pénzügyi lízing igénybevételekor a lízingbeadó megvásárolja a lízingtárgyat, a megállapodás szerinti lízingdíj rendszeres fizetése ellenében pedig a futamidő végén a jármű tulajdonosaivá válunk. Ez talán manapság az egyik leggyakoribb pénzügyi konstrukció. De a lízingnek alapvetően két típusa van: operatív lízing és pénzügyi lízing. Nézzük is a részleteket. Az operatív lízingnek rövid a szerződéses időtartama. A szerződés lejárta után a lízingtárgy visszakerül a bérbeadóhoz. Minket, úgymond bérlőket, további kötelezettség ebben az esetben nem terhel. Ebben a formában a befektetési kockázat, valamint a tulajdonjog a lízingbeadót terheli. Az operatív lízing rugalmasságot kínál számunkra, amellett, hogy ezzel a megoldással nem kell nagy összeget lekötnünk. Ebben az esetben is igény szerint használhatjuk a járművet. Ráadásul a hitelképességünk sem romlik, hiszen a lízingcég által kiállított havi részletek költségként kerülnek elszámolásra. Az operatív lízing a vállalkozások körében különösen népszerű lehetőség, elsősorban haszongépjárművekre veszik igénybe sokszor a cégek ezt a pénzügyi megoldást.

Operatív lízing kontra pénzügyi lízing

A klasszikus pénzügyi lízing és az operatív lízing sok hasonlóságot mutat, de van néhány lényeges különbség is a két lehetőség között. De nézzünk is egy példát: kiválasztjuk a megfelelő használtautót a CarTrend telephelyén. Most biztosan benned is felmerült a kérdés, miért pont ott? Mert a CarTrend használtautó kereskedésben 150 jármű várja felkészülten, hogy hazavigyük valamelyiket. Ahelyett, hogy készpénzért saját magunk vásárolnánk meg a járművet, a lízingbe vesszük a gépkocsit. Mi történik ilyenkor? A lízingbeadó megvásárolja az általunk kiválasztott használtautót a CarTrend-től, és megkéri az ott dolgozó szakembereket, hogy a járművet közvetlenül nekünk adják át. A pénzügyi lízing esetén akár 8 évre is köthetünk szerződést. A pénzügyi lízing futamidejének lejárta után az autó a tulajdonunkba kerül.

Az operatív lízing esetében a folyamat ugyanez, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a futamidő jóval rövidebb, és a szerződés végén nem kerül a tulajdonunkba az autó. Van még egy jelentős különbség, a pénzügyi lízing igénybevételekor cégek esetén legalább 20 százalék önerőt ír elő a törvény, magánembereknél ez 25 százalék. Ezzel szemben a tartósbérleti konstrukció választásakor, akár önerő nélkül is beleülhetünk az általunk kiválasztott autóba, sőt jóval gyorsabban, mint egy klasszikus lízing esetén. Mivel ebben az esetben nem előzi meg a folyamatot egy bonyolult és hosszadalmasabb bírálati procedúra.

Melyik pénzügyi megoldás a legcélravezetőbb számunkra?

Legyen szó hitelről, pénzügyi vagy operatív lízingről: soha nem lehet általánosságban meghatározni, hogy melyik konstrukciónak van esetünkben leginkább értelme. Mindenekelőtt az egyéni helyzet és a kívánt cél a meghatározó.

Nincs rossz döntés – bármikor módosítható (átkalkulálható) vagy lezárható egy adott szerződés. Nem kell a teljes futamidőben gondolkodnod, nincs hosszútávú elköteleződés. A CarTrend rugalmas partnered abban, hogy megismerd az autóhasználat új trendjét!

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben