CarTrend logo

Opel vagy Ford, Neked melyik a kedvenced?

A német autómárkák világszerte nagyon keresettek. A német prémium autógyártókon kívül nincs másik márka, amely az autóiparban olyan hosszú múltra tekint vissza, mint az Opel vagy a Ford. Mindkét autógyártó évtizedeken keresztül ikonikus modellekkel jelent meg a piacon, amelyek nagyban befolyásolták az autóipar fejlődését. Elég csak az Opel Mantára, vagy a Ford Caprira gondolni, és azonnal libabőrös lesz az ember karja. Az Opel és a Ford is jelenleg rengeteg teljesen új és innovatív modellt mutat be. Mindketten ötvözik a vonzerőt, és a járművek praktikus használatát, amelyek révén komoly érzelmi kötődés alakul ki autó és tulajdonos között. Hiszen sokunk viszonya az autóhoz a hagyományos szerelmi kapcsolathoz hasonlít. Ezért az Opel és a Ford is nagy hangsúlyt helyez új modelljeik minőségi kialakítására, amelynek köszönhetően nagyban javultak a felhasznált anyagok és az összeszerelés minősége.

A Ford, a mindennapi használatra tökéletesen alkalmas járművek választékát kínálja

A Ford megbízható márkának számít, elsősorban a német gyárai miatt. A nagy hagyományokra visszatekintő Ford Motor Company folyamatosan új, a nagyközönség számára megfizethető modelleket dob piacra. Amennyiben kedveljük ezt a márkát, akkor emiatt nem mindig könnyű kiválasztani az igényeinknek leginkább megfelelő modellt. Aki Ford vásárló, az tudja mit vár leendő autójától. Megfizethető árat, megbízhatóságot és hosszú élettartamot. A Ford a járművek teljes skáláját kínálja a kisautóktól a pickupokon át egészen a kisteherautókig. A magyar piacon különösen népszerűek a kompakt és középkategóriás járművek, a Focus, a Mondeo, vagy a kistehergépjármű kategóriába tartozó Ranger és a Transit. A forgalomba helyezett Ford járművek jóval több mint a fele ezekbe a kategóriákba tartozik. Ritkán látni a magyar utakon tipikus amerikai pickupokat is, az F-150-es modellt vagy sportosabb Ford járművet, a Mustangot.

A használtautó piacon különösen kedvelt a márka. A Fiesta, a Focus, a Mondeo modelljeivel jó vásárt csinálhatunk, valamint a régebbi Escort.ból is találunk még jó állapotban lévőket. Amennyiben ilyen használtautót keresünk, akkor a legegyszerűbb ellátogatni a CarTrend használtautó telephelyére, ahol 150 megbízható jármű várja leendő gazdáját. De térjünk vissza a márkához, amely az alacsony vételáráról is ismert. Ezzel kapcsolatban elmondunk egy viccet. Ha az egyetem parkolójában követ dobunk a levegőbe, biztosak lehetünk benne, hogy egy Fordot fog eltalálni. De félre a tréfával, ha nem státuszszimbólumként tekintünk az autóra, hanem közlekedési eszközként, akkor a márka az egyik kedvencünk lesz.

Opel, ami sose kop el!

Nincs másik német autógyártó, aki olyan hű lenne a hagyományaihoz, mint az Opel. A márka az elmúlt években azt a stratégiát követte, hogy a modelljeinek mindenki számára megfizethetőnek kell lennie, ezért úgy tervezték, fejlesztették őket, hogy mindenki kedvében járjanak. Nem könnyű feladat, amiért a márka sok kritikát kapott. El is vesztette arculatát. Miután a GM égisze alatt a márka modelljeinek megjelenése az elmúlt években kissé megkopott, ezért az Opelnél egy szemléletváltás következett be. Ennek hatására a márka visszatalált a gyökereihez. Az imázst teljesen újratervezték, megtalálták mi is a márka előnye. A modellek sokkal látványosabbak lettek, modern lett a külső és belső megjelenésük.

Hogyan lett egy nagyon sikeres vállalatból, egy nagyon unalmas modell választékkal rendelkező autógyártó

Az Opel a kezdetek kezdetén varrógépek gyártásával foglalkozott. Az alapító halála után az özvegy és öt fiúk tovább vezették a céget. A varrógép piac viszont stagnált, és amikor 1911-ben a gyár kigyulladt, úgy érezték eljött az idő a változásra. A hangsúly a kerékpár- és gépjármű gyártáson volt. A márka 1960 és 1980 között nagyon sikeres volt. Ez részben a Kadettnek, a Kapitännek, az Admiralnak, a Mantának, és a Rekordnak volt köszönhető. Ezek a modellek a maguk idejében hatalmas sikereket értek el. Aztán a dolgok rosszra fordultak, mert olyan modellek jelentek meg a márka választékában, mint például az Opel Signum, amelyek kevés sikert arattak. Mígnem a PSA-csoport 2017-ben átvette az Opelt. Ezzel azt gondoljuk, hogy napjainkban a márka visszatalált a helyes útra, hiszen olyan modelleket mutatott be, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek. Elég, ha csak az új Corsára, Mokkára, Astrára gondolunk.

Ford Focus kontra Opel Astra, melyik a jobb?

De nézzünk is két nagyon ismert modellt, a Ford Focus negyedi szériáját és az Opel Astra ötödik változatát. Melyiknek milyen előnye és hátránya van?
A rüsselsheimi cég a ferdehátú mellett Sports Tourer kombit és egy négyajtós szedánt is kínált, ezt a modellt 2015 és 2022 között gyártotta a vállalat. Az Astra K egy jól áttekinthető, elöl nagyon tágas kompakt autó. Ami a biztonságot illeti, a fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy kiemelkedőt alkossanak. Különösen, ami a futóművet és a fékeket illeti. Mind a szedán, mind a kombi nagyon keresett a használtautó piacon.

Az Astra belseje nem bizonyul túlságosan ingergazdagnak, sőt elég sok belül a kopogós műanyag, hátul pedig szűk az utastér. A felfüggesztés, főleg az autót a magyar utakon használva, lehetne egy kicsit puhább is, de az opcionális ergonomikus ülések kárpótolnak minket.

Az Astra ötödik változatához hasonlóan a Focus negyedik szériája is gazdag motor palettával rendelkezik. Ezt a modellt limuzin, ferdehátú és kombi kivitelben vihetjük haza. Az Mk4 kóddal gyártott Focust 2018 óta készíti a márka. Az ST és az RS valamint a Vignale elnevezésű modellek a sportos és fényűző változatokat jelentik. A Ford a legújabb Focus megtervezésekor komoly hangsúlyt fektetett az új technológák alkalmazására. Például a Synch 3 információs és szórakoztató, valamint a FordPass Connect és a CoPilot360 vezetéstámogató rendszerre. Ennek köszönhetően a Ford kompakt autója agilis kezelhetőségének és erőteljes, gazdaságos motorjainak köszönhetően kiemelkedően teljesít az utakon. A Ford mild hibrid változatot is kínál a Focushoz. Az Astrához hasonlóan ez a Ford modell is kellő helyet biztosít számunkra.
A Focus futóműve kicsit feszesebbre van hangolva, mint az Astráé, ráadásul az ülések kevesebb kényelmet nyújtanak. A csomagtartó valamivel kisebb és kevésbé variálható, mint az Astráé.

De, hogy kinek melyik modell tetszik jobban az talán egy tesztvezetés keretén belül könnyebben eldönthető. Ezért érdemes ellátogatni a CarTrend telephelyére, ahol mind Opelek, mind Fordok széles választékban kipróbálhatók, és Örök Minőség garanciával akár azonnal haza is vihetők.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben