CarTrend logo

Valóban kevesebbet fogyaszt egyhibrid autó?

Az elektromobilitás egyre népszerűbb, nemcsak a környezetbarát szempontok, hanem a fogyasztás és a magas üzemanyag költségek miatt is. A hibrid autók alternatívát jelentenek a belsőégésű motorral rendelkező járművek és az elektromos autók között. De mi a helyzet egy hibrid autó üzemanyag fogyasztásával?

Valóban pénzt takaríthatunk meg egy hibrid autóval?

Mi is az a hibrid autó?

A hibrid autó a klasszikus belsőégésű motort elektromos hajtással ötvözi. Különbséget teszünk azonban hibrid autó és hibrid autó között, amelyek szintén befolyásolja a fogyasztást. Az úgynevezett párhuzamos hibrid hajtásnál a belsőégésű és az elektromos motor hajtja az autónkat. Ezek a plug-in hibridek, vagy más néven PHEV járművek. De vannak emellett a soros hibridek, ahol a belsőégésű motor az autó működése közben keletkező energiát alakítja át elektromos árammá. Ilyen például a fékezéskor létrejövő súrlódási energia, amelyet a rendszer elektromos árammá alakít, és ez bizonyos sebességig képes az autót működtetni.

De nézzük is ebben a kategóriában itthon melyek a legnépszerűbb modellek. A CarTrend használtautó kereskedés adatai alapján a vásárlók ezeket a modelleket keresték leginkább: Hyundai Kona 1.6 GDI hybrid, Kia Niro 1.6 GDI hybrid, Renault Clio e-tech hibrid, Honda Jazz e:HEV, Toyota Yaris 1.5 Hybrid, Lexus CT 200h.

Mennyi és milyen üzemanyagot használnak a hibrid autók?

Az, hogy egy hibrid jármű mennyi üzemanyagot fogyaszt, elsősorban az alkalmazási területtől függ. A hagyományos hibrid autókat nem lehet elektromos hálózatról tölteni, csak a PHEV járműveket. A hibrid autók előnyeit például autópályán csak korlátozottan tudjuk kihasználni. Ehelyett különösen jól érzik magukat városi környezetben. A hálózatról tölthető hibridet otthon is feltölthetjük, és rövid szakaszokon tisztán elektromosan vezethetjük azokat. Nem szabad elfelejtenünk, hogy sok esetben egyedül és rövid távon használjuk gépkocsinkat. Nem megyünk velük többet, mint napi 40 kilométer. PHEV hibriddel az üzemanyag fogyasztás nulla lenne, csak elektromos áramot fogyasztana.

Amennyiben rendelkezünk otthon napelem rendszerrel, akkor ez az energiaforrás teljes mértékben ingyenes lenne számunkra. Nem csoda hát, hogy az autógyártók az üzemanyag és az áram együttes fogyasztásával hirdetik az ilyen típusú modelljeiket. Egy konnektorról tölthető plug-in hibrid átlagos fogyasztása körülbelül két liter, de ezért tetemes összeget kell kifizetnünk, ha új autóként szeretnénk megvásárolni hibridünket. A legújabb Toyota Priusért körülbelül 18 millió forintot kell a márkakereskedésben hagynunk. Sokan mondják erre, hogy ezért a pénzért már autót is lehet venni. Ebben van igazság, hiszen a CarTrend használtautó kereskedésben sok keveset futott, átvizsgált, tökéletes állapotban lévő autót találunk.

Milyen tényezőktől függ a hibridek üzemanyag fogyasztása?

Ebben a kérdésben lényegében csak apró különbség van a klasszikus belsőégésű motor és a hibrid jármű között. Alapvetően minél nagyobb a sebesség, annál több üzemanyagra van szükség. Ezért azt már most kijelenthetjük, hogy az előrelátó vezetés és a nyugodt vezetési stílus segít az üzemanyag megtakarításában. A hibrid autók fogyasztását például nagyban befolyásolja az energia visszanyerése, amely az akkumulátor töltésére szolgál. De a hibrid autók fogyasztása szempontjából meghatározó szerepe van az egyes hibrid rendszerek eltérő felépítésének.

A full hibridek, vagyis a PHEV modellek, tisztán elektromos meghajtással való közlekedést is lehetővé tesznek. Mint már említettük, ilyenkor az üzemanyag fogyasztást akár nullára is csökkenthetjük. Kis távolságok, gépjárműtől függően körülbelül 50 kilométeres hatótávolságok minden további nélkül elektromos hajtással is megtehetők. De amennyiben sokat közlekedünk lakott területen, városi forgalomban akár 50 százalékkal is csökkenthetjük a fogyasztást, bár ha autópálya szakaszon is közlekedünk, ott a hibrid rendszernek kevés előnye van. Viszont meg kell említeni, hogy a hibrid hajtásnak van egy nagy hátránya, több súlyt viszünk magunkkal. Ezek az alkatrészek, például az elektromos motor vagy az akkumulátor nehéz terhet jelent az autónk számára, ami viszont növeli autónk fogyasztását.

Soros hibrid esetén mindig a belső égésű motor szükséges az akkumulátor töltéséhez vagy a villanymotor meghajtásához. Bár az üzemanyag fogyasztást ezzel a hibrid típussal nem lehet elkerülni, a belső égésű motor viszont nagyon magas hatásfokkal tud működni. Ez pedig csökkenti a fogyasztást.

Mennyit fogyaszt valójában a hibrid autó?

Mindegyikünk, aki új hibrid autót vásárol, előzetesen tájékozódik az autó fogyasztásáról. Az autógyártók által megadott 2 liter körüli fogyasztás csábítóan hangzik. De mennyi a valós fogyasztás? Ezt egy egyszerű számítással tudjuk meghatározni. Az úgynevezett hasznossági tényező kiszámításához fontos, hogy ismerjük a tisztán elektromos hatótávot. A hibrid hajtású járművek elektromos hatótávja körülbelül 50-60 kilométer, így a hasznossági tényezőjük körülbelül 0,75. A töltés nélküli üzemanyag fogyasztás kiszámításához a megadott normál fogyasztást el kell osztani eggyel mínusz a hasznossági tényező. De, hogy konkrét példát is mondjunk egy 2012-es Toyota Prius 4,3 literes fogyasztással rendelkezik 100 km-en. Azért csak csendben jegyezzük meg, hogy egy VW Polo dízeles kisautó is tudja ezeket az értékeket. De nézzünk is egy másik autót is, amely formája külsőleg nagyban hajaz egy városi terepjáróra. A Kia Niro megújult változatának városi étvágyát akár 5 liter alatt is tudjuk tartani, és az országúti tempónál sem kell többel számolnunk. Ahogy már korábban jeleztük a hibrid hajtáslánc egyedül az autópályán nem hozza azt a fogyasztást, amit elvárnánk tőle: a 7 litert 100 kilométerenként mi is kicsit soknak tartjuk.

A dízel autók gazdaságosabbak a hibrid autóknál?

A szakemberek szerint a magáncélú PHEV hibridek valós fogyasztása háromszorosa a gyári adatoknak, cégautók esetén, ahol sokan többnyire autópályán közlekednek, ez az érték akár az ötszöröse is lehet, vagyis a valós fogyasztás a 7-9 liter/100 kilométert is elérheti. Ennél még az azonos járműkategóriába tartozó hagyományos belsőégésű motorokkal rendelkező járművek sem fogyasztanak többet, főleg, ha dízelről van szó. Ezért amennyiben kedvező fogyasztású, kevés kilométerrel rendelkező, megbízható használtautót keresünk, forduljunk bizalommal a CarTrend használtautó kereskedéshez.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben