CarTrend logo

Mire ügyelj városi szabadidő autó vásárlásakor?

SUV autó

A városi terepjárók, vagy ahogyan sokan ismerik az SUV-k, népszerűbbek, mint valaha. Az ilyen típusú autók vásárlásakor más szempontokat kell figyelembe vennünk, mint például egy szedán esetében! Melyik a megfelelő méret? Érdemes összkerékhajtással rendelkező szabadidő autót választanunk stb.?

De nézzük is a részleteket!

A városi szabadidő autók népszerűbbek, mint a limuzinok

Európában immár minden harmadik autóvásárló SUV-t választ, nagyon kevesen vásárolnak vagy lizingelnek klasszikus szedánt, vagy a sokszor unalmasabb külsővel rendelkező kombit. Még mielőtt belemerülünk a részletekbe, van egy fontos dolog, amit érdemes tisztáznunk: Mit is jelent pontosan az SUV rövidítés? Az angol Sports Utility Vehicle rövidítése, ami szó
szerint egy sportos haszonjárművet jelent.

Miben különbözik az SUV a terepjárótól?

Az SUV abban különbözik a klasszikus terepjárótól, hogy független kerékfelfüggesztéssel rendelkezik, amely korlátozott terepképességet, viszont jobb vezetési kényelmet biztosít és a hasmagassága is jóval alacsonyabb.

Miért olyan közkedvelt autótípus a városi terepjáró?

Nyilvánvaló, hogy miért van ez így: egy SUV-ban magasabban ülünk, és ezért jó a rálátásunk a közlekedésre, a rendelkezésre álló hely többnyire nagyobb, mint egy limuzinban, valamint egyes városi terepjárók variálhatósága szinte ugyanolyan jó, mint az egyterűeké. Viszont ennek a kategóriának vannak olyan tagjai, amelyek kénytelenek komoly kritikát elviselni. Az Audi Q8, a BMW X6 vagy akár a Mercedes-Benz GLS modelljét is említhetjük. Már-már túl nagyok a helyi közlekedéshez. Robbanómotoros változataik csak úgy nyelik a benzint vagy a gázolajat, és hát valljuk meg őszintén parkolni is nehéz velük. De sok esetben a presztízs felülír minden józan érvet. Ezért alaposan gondoljuk végig, mire van valójában szükségünk.

A legmenőbb modellek némelyike talán nem is igazán nekünk való, túlságosan nagy a teljesítményük, nem eléggé a praktikumra összpontosítanak stb.

Milyen méretű szabadidő autót válasszunk?

Szerencsére ez a járműkategória nem csak ezekből az óriásokból áll. Az eladások többségét a C-SUV kategória teszi ki, vagyis a középkategóriás városi terepjárók. Például a Ford Kuga, a BMW X3 vagy akár a VW Tiguan. A választék nagyon széles, szinte nincs olyan márka, amely nem kínál ebben a szegmensben trendi autót. Amennyiben ez a kategória még mindig nagy számunkra, mert például alig megyünk vidékre, akkor érdemes a B-SUV-k között szétnéznünk. Ebben a járműkategóriában találjuk meg hazánk egyik legkedveltebb modelljét is: a Suzuki Vitarát, de a VW T-Cross vagy az Opel Mokka is egy jó alternatíva lehet, ha a márka kedves a szívünknek.

Az úgynevezett kompakt SUV-k például a Nissan Qashqai, az Opel Grandland vagy a középosztály képviselői közül, a Honda CR-V-t, a Mercedes GLC-t vagy a Toyota RAV4-et válasszuk? Bármelyik jó választás, hasonló külső mérettel rendelkeznek, ebben az esetben inkább arra kell ügyelnünk, hogy a márkához fűződő életérzés közül melyik áll közelebb hozzánk. Amennyiben egyedülállók vagyunk, vagy ketten élünk párunkkal, és nem a méret a legfontosabb érv a megfelelő használtautó kiválasztásakor, akkor érdemes egy Seat Aronát vagy egy Kia Stonicot is kipróbálni. Ezeknél a modelleknél már inkább a crossover kifejezés az, ami inkább helytálló.

A crossover olyan autó, amely nem rendelhető semmilyen járműkategóriához. Általában a crossoverek kisebb méretűek, mint az SUV-k, kétkerék meghajtásúak és alacsonyabb tömeggel rendelkeznek. Előnyük a kedvezőbb ár és az alacsonyabb fogyasztás. Városi felhasználásra ideális választás. De mely autó az, amely pontosan megfelel igényeinknek? Ez csak a tesztvezetés alatt derül ki. Ezért fontos, hogy a vásárlás előtt menjünk próbakörre. A Cartrend használtautó kereskedésben 150 autó várja leendő tulajdonosát, ahol bátran kipróbálhatunk akár több modellt is.

Több hely van egy SUV-ban, mint más autókban?

Nem feltétlenül. A nagyobb méretnek köszönhetően nem biztos, hogy nagyobb a helykínálat. Ezért érdemes végig gondolnunk, hogy miért is jó döntés számunkra egy városi terepjáró megvásárlása. A klasszikus egyterű biztosan több belső térrel rendelkezik, mint a kiszemelt városi szabadidő autó, de egy divat kombihoz képest a terepjáróban azért jobb a térérzet. Ha csak ez alapján döntünk, akkor nézzük meg, hogy a kedvenc autónk rendelkezik-e például tologatható hátsó üléssel. Vannak olyan városi szabadidő autók, amelyek újautóként felár ellenében megvásárolhatók voltak ezzel az extrával.

A kissé megemelt üléshelyzet miatt általában kényelmesebb a beszállás. De ez csalóka is lehet, mert ettől még nem lesz nagyobb a belső tér. De az, hogy magasabban ülünk, sokak számára éppen a legfontosabb ok arra, hogy ilyen autót vásároljanak. Amennyiben a Cartrend-nél vásároljunk meg használt városi terepjárónk, és a mindennapok során mégsem
érezzük benne jól magunk, 3 hónapon belül visszakapjuk az eredeti vételárat, majd választhatunk egy másik modellt, ami már teljesen megfelel igényeinknek.

Nem minden szabadidő autó rendelkezik összkerékhajtással

A közepes méretű terepjáróknál gyakran felvetődik a kérdés: az elsőkerék meghajtású változat vagy az összkerékhajtás a jó választás? Attól függ. De tegyük a kezünket a szívünkre, valljuk meg őszintén, a megvásárolni kívánt használt városi terepjáróval nem vagy nagyon ritkán fogunk letérni a fix burkolattal rendelkező utakról. Vannak azért kivételek.

Havas, jeges utakon a négykerék meghajtású változatok nagyobb biztonságot nyújtanak. Ha tehát gyakran vezetünk ilyen körülmények között, vagy akár a Bakonyban, a Bükkben élünk, érdemes elgondolkodnunk ezen a lehetőségen. De, ha csak a városban és annak vonzáskörzetében közlekedünk, a kedvezőbb fogyasztás érdekében válasszuk az elsőkerék meghajtású használt SUV-t. A kisebb városi terepjárók gyakran kizárólag elsőkerék-hajtással készültek, ilyen például a Citroen C3 Aircross. Ezalól kivételt képez a Suzuki Vitara, amely felár ellenében összkerékhajtással is kapható. Jó tudni, hogy minél nagyobb és erősebb az SUV, annál gyakrabban van benne összkerékhajtás.

Milyen motorral érdemes megvásárolnunk használt SUV-nkat?

A nagyméretű városi terepjáróknál a gazdaságos dízelmotor biztosan jó választás. A kisebb modelleknél jó alternatíva lehet a turbós benzinmotor, hiszen itt a nyomaték is megfelelő, a fogyasztás pedig az ésszerű határon belül marad. Azt azért el kell fogadnunk, hogy ebben a járműkategóriában a fogyasztás kicsit magasabb, mint például egy hasonló méretű szedán
vagy kombi esetén. Például a Skoda Karoq 1.5 TSI, amely 150 lóerővel rendelkezik, a hivatalos adatok szerint mindössze 6,9 liter benzinnel is beéri 100 kilométeren. Összehasonlításképp, a Skoda Octavia kombi 1,5 TSI fogyasztása 5,7 liter.

Amennyiben a kiszemelt használtautónkkal mindennap munkába fogunk jár, jó döntés lehet egy konnektorról tölthető hibrid is, de csak abban az esetben, ha a munkahelyünk körülbelül 50 kilométerre van otthonunktól, mivel csak ezután használja autónk a benzinmotor teljesítményét. Azt érdemes ilyenkor számításba vennünk, hogy a hibrid változat mennyivel
kerül többe, mint a sima benzines változat, és mennyi a fogyasztásbeli különbség. Ha nem vagyunk biztosak a döntésben, kérjük a Cartrend értékesítési szakembereinek a segítségét, szívesen segítenek a számunkra tökéletes jármű kiválasztásában.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben