CarTrend logo

Bővült a család – legjobb családi autók 5 személyre

A családi autónak nagynak, könnyen variálhatónak, biztonságosnak és nem utolsó sorban megfizethetőnek kell lennie. Valljuk meg őszintén ez sok elvárás egy autótól. De mivel az életünk változásaival együtt módosulnak az igényeink is, egy családi autónak ezeket az élethelyzeteket is követniük kell. Már a második gyermekünk érkezése is jelentős újratervezést igényel. Először a babakocsi, később a gyerekek holmija, biciklije kell, hogy beférjen a csomagtartóba. Ezért a nagy rakodótér elengedhetetlen.

A családok számára a gazdaságosság és a biztonság ugyanolyan fontos, mint az autó variálhatósága. Családi kocsi vásárlásakor kevésbé fontos az esztétika és a vezetési élmény kevésbé, inkább a biztonság, a praktikum és a kényelem kerül előtérbe. Ezért mindenképp azt javasoljuk, hogy vásárlás előtt alaposan vizsgáljuk meg az autó szerkezetét és felszereltségét.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy családi autónak?

A biztonsági funkciókon kívül sok apróság teszi a családi kocsit jó családi járművé. Például az első ülések háttámláján található fel- és lenyitható asztalok játékra vagy rajzolásra tökéletesen alkalmasak. Ez azért is fontos, mert egy hosszabb út csak akkor lehet nyugodt, ha gyermekeink el tudják magukat foglalni, mert, ha nem akkor elvonják a figyelmünket a vezetésről. Egy olyan autóban, ahol gyerekek, esetleg kutyus is utazik, fontos, hogy az ülések huzata strapabíró, gyorsan letörölhető és könnyen tisztítható legyen. Ügyeljünk arra, hogy az autó, amit a kereskedésben kiválasztottunk számos rakodó rekesszel rendelkezzen.

Összegyűjtöttük a családi autók főbb jellemzőit:

  • Nagy, tágas csomagtartó, amely könnyen bővíthető
  • Elég hely a hátsó ülésen
  • Maximális gyermekbiztonság
  • Fogyasztásban gazdaságos
  • Olcsó a fenntartása
  • Könnyen tisztítható belső kialakítás
  • Legyen magasított tetővel ellátott kombi és a praktikus tolóajtó

Az ezeknek a kritériumoknak megfelelő autók számos járműosztályba tartoznak. A nagy helyigény azonban azt jelenti, hogy a kiválasztott autónak legalább kombinak kell lennie. Korábban nagy népszerűségnek örvendtek az egyterűek, de amikor megjelentek a városi terepjárók, az autógyártók szinte leálltak az ilyen típusú modellek fejlesztésével, gyártásával.
A városi terepjárók, vagy ahogy sokan ismerik az SUV-k, biztonságosak, de megvan a hátrányuk, mégpedig: magasak és nehezek. Ezért jóval költségesebb a fenntartásuk, mint például egy sportos kombié. Amennyiben még is úgy döntünk, hogy számunkra nem elég az 5 ülés, akkor az autókereskedésekben hétüléses SUV-k széles választéka áll rendelkezésünkre. A legtöbb esetben ez nem feltétlenül szükséges, de akkor már velünk utazhat a nagymama, a nagypapa vagy a baráti társaság egy-két tagja is.

Vásároljunk olyan autókereskedésben családi autót, ahol tökéletes a
tájékoztatás

Egy nagy csomagtartó nem minden. A családok számára a követelmények szinte naponta változhatnak. Talán a raktér nagyságánál még fontosabb, hogy a belső tér az adott igényeinkhez rugalmasan legyen alakítható. Ebben az egyterű családi autók szinte verhetetlenek. Egyetlen másik járműosztályban sem lehet az üléseket másként mozgatni, eltávolítani vagy elhelyezni, mint az egyterűekben. Ily módon egy öt- vagy hétülésesből olykor négy vagy háromüléses családi autó varázsolható, hatalmas csomagtartóval vagy bőséges hátsó résszel egyetemben.

Biztonság a hátsó ülésen

Egy családi autóban soha nincs elég légzsák. Figyeljünk arra, hogy olyan családi autót válasszunk, amiben, ha lehet található oldalsó fejlégzsák, mert ebben az esetben a légzsák a felsőtestet és a medence területét is védi. Amennyiben 10 évnél idősebb autót néztünk ki magunknak, érdemes az autókereskedőnél rákérdezni az Isofix rendszer meglétére. 10 éve minden új, Európában forgalomba hozott személygépjármű kötelező tartozéka az Isofix rögzítési pont. Minden gyermek, aki a gyerekülésben utazik, ha tehetjük Isofix rendszerrel ellátott autóban üljön. Ez azért fontos, mert ezek a rögzítőpontok a jármű szerkezeti elemeihez vannak rögzítve. De még jobb, ha az autó eleve már rendelkezik a továbbfejlesztett I-Size szabvány szerinti gyerekülés rögzítő rendszerrel.

Egy alapos autókereskedő, mint a Cartrend, felhívja a figyelmünket arra, hogy ezenkívül mire ügyeljünk még: legyen az autóban ABS és ESP. Az elektromos ablakoknál és napfénytetőknél fontos, hogy becsípődés elleni védelemmel rendelkezzenek, a hátsó ablakemelőket a vezetőoldali ajtóról is tudjuk kapcsolni, a hátsó ajtókon található gyermekbiztonsági zárat pedig érdemes bekapcsolni.

Jó tanács: az autó megvásárlása után érdemes egy belső tükröt felszerelni, amely segít, hogy
miközben vezetünk, könnyen szemmel tarthassuk a hátsó ülésen utazó gyermekeinket.

Az autókereskedés slágere: a családi autó

Mely márkát, és modellt válasszuk, teszik fel sokan a kérdést a Cartrend autókereskedés kollégáinak. Minden család más és más, és ennek tükrében változnak az igények is, ezért erre a kérdésre nem lehet egy mondatban válaszolni. Érdemes eljönni telephelyünkre, ahol több mint 150 gépkocsiból lehet választani, és ki is próbálni a megfelelő családi autót. Fontos, hogy
mielőtt autót vásárolunk, próbáljuk azt ki. Mert ebben az esetben tudjuk személyes elvárásainkat rögtön a helyszínen a kiválasztott autóval szemben ütköztetni. Például sok családi autó rendelkezik 7 üléssel, de erre nem mindenkinek van szüksége, valamint, hogy kombit, egyterűt vagy terepjárót választunk, az a józan megfontolásokon túl a személyes ízlésünkön is múlik. Bemutatunk néhány modellt, amelyek nagyon kedveltek a családosok körében:

VW Touran előnyei: Magasabb üléspozíció, sok tárolóhely, könnyen variálható belső tér vár bennünket, 4,53 méteres hosszával még a városban is könnyen találunk vele parkolóhelyet.

Opel Zafira előnyei: A második sor ülései alapfelszereltségként egyenként mozgathatók, a háttámlák dőlésszöge állítható. Lehajtva az ülések a padlóba süllyedve eltűnnek. 5 ülésesként az Opel Zafira csomagtere 710-1860 literre, hétülésesként pedig ez az érték 1792 literre bővíthető.

Skoda Octavia kombi előnyei: Az egyterűekhez és a városi terepjárókhoz képest a Skoda Octavia a kombik tipikus előnyeit kínálja: sportosabban vezethető, a kanyarokban kisebb a karosszéria dőlése és kisebb súlyának köszönhetően gazdaságosabb a fenntartása. Az alacsonyabb hasmagasság megmutatja erősségeit, különösen a nagyobb sebességű
útszakaszokon, például az autópályán.

Seat Alhambra: Három különálló ülés található a második sorban, ahova akár 3 gyerekülést is elhelyezhetünk. Amennyiben felhajtjuk a harmadik üléssort, még mindig marad 267 liter űrtartalmú csomagterünk. Ledöntött hátsó ülésekkel majdnem 2300 liter ennek az egyterűnek a raktere, amely költözködéskor lehet nagyban segítségünkre.

VW Tiguan/Skoda Kodiaq/ Seat Tarraco város terepjárók előnyei: ha családi autóról van szó, meg kell említeni a Volkswagen csoport népszerű modelljeit is. Mivel ezeket a személyautókat többnyire hölgyek vezetik, számukra fontos a magas üléspozíció, amely biztonságérzetet kölcsönöz számukra. Viszont ezek a terepjárók nem rendelkeznek olyan variálható belső térrel, mint az egyterű társaik. De rendelkeznek csúsztatható hátsó üléssel, állítható dőlésszögű háttámlával és viszonylag nagy csomagtérrel is.

A családi autó, a legjobb hely az egész családnak

Ha a családhoz még egy négylábú barát is tartozik, a családi kocsinak további követelményeknek is meg kell felelnie. A csomagtartónak elég nagynak kell lennie a szükséges szállítódobozhoz, és nem szabad elválasztani azt az utastértől. Legyen szó Fiat Dobloról, Peugeot Rifterről, Dacia Dokkerről, vagy Skoda Fabia kombiról, hatalmas a választék. A Cartrend autókereskedésben mindenki megtalálja a neki megfelelőt.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben