CarTrend logo

Hogyan védekezhetünk autólopások ellen

autólopás

Már az egészen apró lopás is rendkívül bosszantó lehet, pláne akkor, ha azt nehéz pótolni, vagy nagyobb értékű. Az átlagos embernek az egyik legnagyobb értéke az autója, így annak ellopása nagy problémát okozhat a családnak. A lopásvédelmi technikák és berendezések folyamatosan fejlődnek annak érdekében, hogy meggátolják az esetleges lopásokat. De sajnos a tolvajok is egyre cselesebbek lesznek, így nem árt, ha tájékozódunk, hogyan védhetjük meg autónkat a lopásoktól.

A lopások mikéntje

A lopott autóknak nagy keresete van a feketepiacon. Egy olcsóbb kategóriás autó a piaci ár tíz százalékát, míg egy drágább darab akár a harminc százalékát is érheti. Érdemes megemlíteni, hogy az autólopásokat általában kifejezetten erre specializálódott bűnszervezetek követik el. Ezek javarészt egy-egy márkát, vagy márkacsoportot keresnek, de vannak olyanok is, amelyek kimondottan csak bizonyos alkatrészekért kutatják az autótípusokat.

A legtöbb lopás a fő- illetve nagyvárosokban történik, leginkább a külterületeken, ahol kevésbé van térfigyelő rendszer. Egy autó ellopására, akár több hónapig is készülhetnek, amíg megfigyelik a tulajdonost és a szokásait. A lopások középpontjában a nehezebben azonosítható járművek szerepelnek, vagyis azok, amikből sok van. A leggyakoribb szín a szürke/ezüst, fekete és a fehér.

Apróbb praktikák

Teljes mértékben persze nem véd meg minket a lopásoktól, de mindenképpen csökkentheti az esélyét, ha az autónknak egyedi fényezése van. Ha feltűnő, vagy ritkább színű a jármű, kisebb a valószínűsége, hogy ellopják. Egy másik egyszerű, akár otthon is elvégezhető praktika, ami szintén nem véd meg attól, hogy elvigyék az autót, azonban egyszerűbbé teszi az azonosítását. Az ablakok egyik alsó sarkába gravírozzuk bele óvatosan, kicsiben a rendszámunkat, így ha ellopják és túladnak rajta, könnyebben megtalálhatjuk.

autó lopás

Mechanikus megoldások

Kormányzár

A kormányzár egy olyan eszköz, amelyek az autó kormánykerekére kell feltenni, miután leparkoltunk. A zár megakadályozza a kormány tekerését, így lehetetlenné téve az autó irányítását. Hátránya, hogy az ügyesebb tolvajok viszonylag egyszerűen fel tudják törni a kormányzárakat, illetve ha az autó orrát felemelik, könnyedén elvontathatják.

Váltózár

A váltózár lényege, ahogy a neve is utal rá, a sebességváltó mozgását gátolja meg. Ezt egy kis retesz betolásával tudjuk élesíteni, ami hátramenetben, vagy automata váltós autók esetében a „P” jelzésben rögzíti az autót. Ugyan egy fúrással ezt is fel lehet törni, de a tolvaj biztos, hogy kétszer is meggondolja, hogy neki álljon-e, ugyanis egy váltózáras autót már sokkal bonyolultabb feltörni és ellopni.

Elektronikus megoldások

Az elektromos rendszerek sokkal fejlettebbek és biztonságosabbak, mint a mechanikus megoldások, így ezek nagyobb védelmet nyújtanak lopás ellen. Az egyik gyakori védelmi eljárás a rejtett kapcsolók beszerelése, vagy aktiválási láncok beállítása. Ennek feltörése sokkal több időt vesz igénybe, így jó eséllyel a tolvaj inkább odébb áll. Ezek hátránya, hogy a rejtett gombokat némi keresgéléssel megtalálhatják és kiiktathatják. Az aktiválási lánc, egy olyan titkos kombináció, amely lejátszása után tudjuk csak elindítani a járművet. Ennek a technikának a hatástalanításához elég, ha a tolvaj ismeri az adott autó elektronikáját, így kikerülheti a láncot.

Riasztók

A hangos szirénázó riasztót már ismerjük, egyszerű, de hatásos módszer tolvajok ellen. De létezik az úgynevezett néma riasztó rendszer is. Ennek lényege, hogy az ajtó nyitására, vagy indítási kísérletre a beépített riasztó GSM-rendszeren keresztül értesíti a tulajdonost, vagy a rendőrséget. Ehhez hasonlóan GPS alapú riasztó rendszer is hatékony módja a megelőzésnek, amely segítségével nyomon követhetjük, hogy merre van az autó. Ezek hátránya, hogy a GSM frekvencia és a GPS jeladó is blokkolható. Gondoljunk csak egy mélygarázsra, ahol általában se a telefon, se a navigáció nem működik.

Sajnos biztos módszer még nincs az autólopások ellen, de hatékony megoldás lehet, ha vegyítjük a mechanikus és elektronikus rendszereket. Ha pedig esetleg azon aggódnál, hogy a kiszemelt jármű lopott, biztosíthatunk róla, hogy a CarTrendnél csak és kizárólag átvizsgált járműveket találsz, ellenőrzött múlttal.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben