jogosítvány

Út a B-kategóriás jogosítvány megszerzése felé

A felnőtté válás egyik kétségtelen előnye, hogy megszerezhetjük a gépjármű vezetői engedélyt, vagyis a jogosítványt ahhoz, hogy autót vezethessünk. Ez rendkívül hasznos, hiszen igen csak megkönnyíti az utazást, ráadásul álláskeresésnél is előnyt jelenthet. Általában a jogosítványszerzés az első lépés, ezt követi az autóvásárlás, ám vannak helyzetek, amikor ez megfordul. Ez különösen akkor történik meg, ha egy kihagyhatatlan ajánlatot kapunk, vagy megtaláltuk álmaink autóját. Ebben segíthet a CarTrend, hiszen szakképzett munkatársaik azon fáradoznak nap mint nap, hogy megtalálják ügyfeleik számára a tökéletes autót, függetlenül attól, hogy az illető rendelkezik-e jogosítvánnyal, vagy sem. De haladjunk szépen sorban, hogyan lehet jogosítványunk.

Gondoljuk át

Mielőtt belevágnánk, gondoljuk át, hogy valójában miért is szeretnénk jogosítványt, hogy tényleg szükségünk van-e rá, és fontos szempont, hogy rendelkezünk-e a megfelelő anyagi háttérrel. Nem szabad elfelejteni, hogy a jogosítvány megszerzése nem olcsó mulatság. Ez azért fontos, mert a KRESZ vizsga sikeres letétele után két évünk van arra, hogy járművezetésből is sikeresen vizsgázzunk, különben újra meg kell mérettetned magad KRESZ-ből. Ez pedig azt jelenti, hogy sajnos a vizsgadíjat, és esetleg egy felelevenítő tanfolyam árát is ki kell fizetni.

Másrészről pedig legyen szó motorról, vagy személygépkocsiról a vezetés hatalmas koncentrációt és figyelmet igényel. A forgalomban való részvételkor felelősek vagyunk a saját- és mások biztonságáért is. Számtalan tényezőre kell odafigyelni, és sok szabályt kell megtanulni, és betartani. Ehhez a feladathoz bizony fel kell nőni.

Az elmélet

A jogosítvány megszerzéséhez három vizsgát kell sikeresen letenni, plusz részt kell venni egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, ahol megvizsgálják, hogy rendelkezel-e olyan betegséggel, amely kizáró ok lehet. Ilyen például a csökkent kontrasztérzékenység, a szívritmuszavar, és az alkoholfüggőség is.

Az első vizsga a KRESZ tudásunkat méri fel, hogy kellően elsajátítottuk-e a vezetéshez szükséges elméleti tudást. Ezt egy tanfolyam keretein belül tanulhatjuk meg, melynek során ismertetik a KRESZ szabályait, a vezetést segítő jelzőtáblák jelentését, és röviden szót ejtenek a vezetéselméletről és alapvető műszaki ismeretekről is. A tanfolyam minimum húsz tanóra.

Az elméleti oktatás másik felét az egészségügyi ismeretek elsajátítása teszi ki. Ez abban segít, hogy a jövőbeni esetleges balesetek során képesek legyünk szakszerűen ellátni a sérülteket, amíg oda nem érnek a mentők. Ez nagyon fontos, mert akár életeket is menthet. A tanfolyamot a Vöröskereszt biztosítja.

Végül pedig a gyakorlati vizsga, ahol a leendő sofőrök bizonyíthatják be, hogy ismerik a KRESZ-t, tudják alkalmazni és képesek önállóan részt venni a forgalomba. Ehhez be kell tölteni a tizenhetedik életévünket és sikeresen teljesítenünk kell a KRESZ vizsgát. Fontos tudni, hogy a gyakorlati vizsgának nem feltétele az egészségügyi vizsga megléte, de annak hiányában nem kaphatjuk kézhez a jogosítványunkat. A vezetéstechnikai oktatás minimum harminc órát, illetve 580 kilómétert vesz igénybe. Ez alatt a városi forgalmon kívül vezetnünk kell napnyugta után, vagyis sötétben, és városon kívül is.

jogosítvány

A vizsgák menete

Az egészségügyi vizsga három szakaszból áll. Az első minden esetben egy társunk stabil oldalfekvésbe helyezése, a második pedig egy próba bábu szakszerű újraélesztésé. Ezt követi általában egy-egy elméleti és szituációs kérdés.

Az KRESZ vizsga elektronikus úton zajlik és teszt jellegű. A felmérő ötvenöt kérdésből áll, amelyre összesen ötvenöt percünk van, vagyis kérdésenként egy percünk van megadni a helyes választ. A teszt tíz darab három pontos és negyvenöt darab egy pontos kérdést foglal magába. Ezek összesen hetvenöt pontot érnek, melyből minimum hatvanötöt el kell érnünk a sikeres vizsgához. Fontos, hogy ha egy kérdésre nem tudunk azonnal válaszolni menjünk tovább, ugyanis a teszt végén a megválaszolatlan kérdéseket a rendszer újra feldobja.

A gyakorlati vizsga „tétel” húzással kezdődik. Ez fogja meghatározni, hogy milyen útvonalon fogunk haladni, hogyan kell parkolnunk, és milyen megfordulási műveletet kell elvégeznünk. Mielőtt beülnénk az autóba ellenőriznünk kell a rendszámtáblát, a kormányberendezést, a gumik és a fényszórók állapotát, ezt követően pedig a fék működését. A vizsgabiztos a hátsó ülésen fog ülni, az oktató pedig melletted. Fontos, hogy abban az esetben, ha az oktatónak bele kell javítania a vezetésbe, az automatikus bukást jelent. A vizsga során a megadott útvonalon haladunk, közben el kell végeznünk egy merőleges és egy párhuzamos parkolást. A megfordulási feladatok között szerepel az „Y”, az „U” megfordulás és a saroktolatásos fordulás. A manővereket újrakezdeni nem lehet, de javítani, korrigálni szabad maximum kétszer.

Ha mind a három vizsgánk sikeres volt, a megfelelő papírok leadásával igényelhetjük a jogosítványunkat, amit általában két héten belül el is készítenek és postai úton kézbesítenek. Ha pedig kézhez kaptuk a vezetői engedélyünket már ülhetünk is az autóba. Érdemes a jogosítvány megszerzése után rövid időn belül autóba ülni és rendszeresen vezetni, hogy ne jöjjünk ki a gyakorlatból. Ez azért fontos, mert így még friss a tudás, amit a kellő gyakorlattal elmélyíthetünk, másrészről pedig, ha sokat várunk a vezetéssel egy idő után előfordulhat, hogy félni fogunk volán mögé ülni.

Ha még csak gondolkodsz a jogosítványon, vagy már az álom autódat keresed, nézz körül a CarTrend kínálatában és válaszd ki a számodra tökéletes autót, amit akár online is megtehetsz. Ha kérdésed lenne, munkatársaink készséggel állnak szolgálatodra.

Látogasson el kereskedésünkbe és fedezze fel autókínálatunkat!
Ne feledje: Mi nem szimplán garanciát adunk, mi az autózás biztonságát adjuk Önnek!

Ezt olvasta?