CarTrend logo

Út a B-kategóriás jogosítvány megszerzése felé

jogosítvány

A felnőtté válás egyik kétségtelen előnye, hogy megszerezhetjük a gépjármű vezetői engedélyt, vagyis a jogosítványt ahhoz, hogy autót vezethessünk. Ez rendkívül hasznos, hiszen igen csak megkönnyíti az utazást, ráadásul álláskeresésnél is előnyt jelenthet. Általában a jogosítványszerzés az első lépés, ezt követi az autóvásárlás, ám vannak helyzetek, amikor ez megfordul. Ez különösen akkor történik meg, ha egy kihagyhatatlan ajánlatot kapunk, vagy megtaláltuk álmaink autóját. Ebben segíthet a CarTrend, hiszen szakképzett munkatársaik azon fáradoznak nap mint nap, hogy megtalálják ügyfeleik számára a tökéletes autót, függetlenül attól, hogy az illető rendelkezik-e jogosítvánnyal, vagy sem. De haladjunk szépen sorban, hogyan lehet jogosítványunk.

Gondoljuk át

Mielőtt belevágnánk, gondoljuk át, hogy valójában miért is szeretnénk jogosítványt, hogy tényleg szükségünk van-e rá, és fontos szempont, hogy rendelkezünk-e a megfelelő anyagi háttérrel. Nem szabad elfelejteni, hogy a jogosítvány megszerzése nem olcsó mulatság. Ez azért fontos, mert a KRESZ vizsga sikeres letétele után két évünk van arra, hogy járművezetésből is sikeresen vizsgázzunk, különben újra meg kell mérettetned magad KRESZ-ből. Ez pedig azt jelenti, hogy sajnos a vizsgadíjat, és esetleg egy felelevenítő tanfolyam árát is ki kell fizetni.

Másrészről pedig legyen szó motorról, vagy személygépkocsiról a vezetés hatalmas koncentrációt és figyelmet igényel. A forgalomban való részvételkor felelősek vagyunk a saját- és mások biztonságáért is. Számtalan tényezőre kell odafigyelni, és sok szabályt kell megtanulni, és betartani. Ehhez a feladathoz bizony fel kell nőni.

Az elmélet

A jogosítvány megszerzéséhez három vizsgát kell sikeresen letenni, plusz részt kell venni egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, ahol megvizsgálják, hogy rendelkezel-e olyan betegséggel, amely kizáró ok lehet. Ilyen például a csökkent kontrasztérzékenység, a szívritmuszavar, és az alkoholfüggőség is.

Az első vizsga a KRESZ tudásunkat méri fel, hogy kellően elsajátítottuk-e a vezetéshez szükséges elméleti tudást. Ezt egy tanfolyam keretein belül tanulhatjuk meg, melynek során ismertetik a KRESZ szabályait, a vezetést segítő jelzőtáblák jelentését, és röviden szót ejtenek a vezetéselméletről és alapvető műszaki ismeretekről is. A tanfolyam minimum húsz tanóra.

Az elméleti oktatás másik felét az egészségügyi ismeretek elsajátítása teszi ki. Ez abban segít, hogy a jövőbeni esetleges balesetek során képesek legyünk szakszerűen ellátni a sérülteket, amíg oda nem érnek a mentők. Ez nagyon fontos, mert akár életeket is menthet. A tanfolyamot a Vöröskereszt biztosítja.

Végül pedig a gyakorlati vizsga, ahol a leendő sofőrök bizonyíthatják be, hogy ismerik a KRESZ-t, tudják alkalmazni és képesek önállóan részt venni a forgalomba. Ehhez be kell tölteni a tizenhetedik életévünket és sikeresen teljesítenünk kell a KRESZ vizsgát. Fontos tudni, hogy a gyakorlati vizsgának nem feltétele az egészségügyi vizsga megléte, de annak hiányában nem kaphatjuk kézhez a jogosítványunkat. A vezetéstechnikai oktatás minimum harminc órát, illetve 580 kilómétert vesz igénybe. Ez alatt a városi forgalmon kívül vezetnünk kell napnyugta után, vagyis sötétben, és városon kívül is.

jogosítvány

A vizsgák menete

Az egészségügyi vizsga három szakaszból áll. Az első minden esetben egy társunk stabil oldalfekvésbe helyezése, a második pedig egy próba bábu szakszerű újraélesztésé. Ezt követi általában egy-egy elméleti és szituációs kérdés.

Az KRESZ vizsga elektronikus úton zajlik és teszt jellegű. A felmérő ötvenöt kérdésből áll, amelyre összesen ötvenöt percünk van, vagyis kérdésenként egy percünk van megadni a helyes választ. A teszt tíz darab három pontos és negyvenöt darab egy pontos kérdést foglal magába. Ezek összesen hetvenöt pontot érnek, melyből minimum hatvanötöt el kell érnünk a sikeres vizsgához. Fontos, hogy ha egy kérdésre nem tudunk azonnal válaszolni menjünk tovább, ugyanis a teszt végén a megválaszolatlan kérdéseket a rendszer újra feldobja.

A gyakorlati vizsga „tétel” húzással kezdődik. Ez fogja meghatározni, hogy milyen útvonalon fogunk haladni, hogyan kell parkolnunk, és milyen megfordulási műveletet kell elvégeznünk. Mielőtt beülnénk az autóba ellenőriznünk kell a rendszámtáblát, a kormányberendezést, a gumik és a fényszórók állapotát, ezt követően pedig a fék működését. A vizsgabiztos a hátsó ülésen fog ülni, az oktató pedig melletted. Fontos, hogy abban az esetben, ha az oktatónak bele kell javítania a vezetésbe, az automatikus bukást jelent. A vizsga során a megadott útvonalon haladunk, közben el kell végeznünk egy merőleges és egy párhuzamos parkolást. A megfordulási feladatok között szerepel az „Y”, az „U” megfordulás és a saroktolatásos fordulás. A manővereket újrakezdeni nem lehet, de javítani, korrigálni szabad maximum kétszer.

Ha mind a három vizsgánk sikeres volt, a megfelelő papírok leadásával igényelhetjük a jogosítványunkat, amit általában két héten belül el is készítenek és postai úton kézbesítenek. Ha pedig kézhez kaptuk a vezetői engedélyünket már ülhetünk is az autóba. Érdemes a jogosítvány megszerzése után rövid időn belül autóba ülni és rendszeresen vezetni, hogy ne jöjjünk ki a gyakorlatból. Ez azért fontos, mert így még friss a tudás, amit a kellő gyakorlattal elmélyíthetünk, másrészről pedig, ha sokat várunk a vezetéssel egy idő után előfordulhat, hogy félni fogunk volán mögé ülni.

Ha még csak gondolkodsz a jogosítványon, vagy már az álom autódat keresed, nézz körül a CarTrend kínálatában és válaszd ki a számodra tökéletes autót, amit akár online is megtehetsz. Ha kérdésed lenne, munkatársaink készséggel állnak szolgálatodra.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben