CarTrend logo

Szervizesemények, amelyekre figyelni kell

Szerviz

Minden jármű tulajdonosnak vannak az autójával kapcsolatos kötelességei, melyek az autó optimális állapotát, így a biztonságos utazást hivatottak biztosítani. Ilyen például az autó évszaknak megfelelő felkészítése, a KRESZ által előírt tartozékok beszerzése, valamint a kötelező szervizek. Ez utóbbit általában márka- vagy független autószervizek végzik, de bizonyos részeit elvégezhetjük otthon is. Azonban nem mindegy, hogy milyen időközönként vizsgáljuk, vagy vizsgáltatjuk meg autónkat, és, hogy egyáltalán mik azok az alkatrészek, és folyadékok, amiket rendszeresen ellenőrizni kell.

Otthon is elvégezhető ellenőrzések

Évente legalább egyszer mindenképpen érdemes elvinni szervizbe az autónkat, hogy átvizsgálják, és szükség esetén cseréljék, vagy javítsák a felmerülő hibákat. Ám vannak olyan részei az autónak, amiket gyakrabban ellenőrizni kell. Ez persze nem azt jelenti, hogy havonta fel kell keresni a szervizt. A legtöbb ilyen alkatrészt mi magunk is átvizsgálhatjuk, és csak probléma esetén kell szakértő segítséget kérni. A fényszórók, indexek, féklámpák és a tolató lámpa helyes működéséről minden elindulás előtt meg kell győződni. Ugyanez elmondható a fékről, és a gumiabroncsok állapotáról is. Valamint érdemes legalább havonta ellenőrizni a folyadékszinteket és a keréknyomást.

Kötelező szervizek

Az autó számára elengedhetetlen az időszakos karbantartás, hogy minden megfelelően működjön, és így elkerülhessük az esetleges meghibásodásokat. Ha ezeket a szervizeseményeket elhanyagoljuk, később jelentősebb problémák is felmerülhetnek a járművel kapcsolatban, ami nem csak költséges, de egyúttal veszélyes is lehet. A gyártók minden autó esetében meghatározzák, milyen időközönként kell elvégezni az adott karbantartásokat. Az időközbeni meghibásodásokat pedig az újabb autókba épített szenzorok érzékelik, amik figyelmeztetik a tulajdonost. Fontos, hogy ne hagyatkozzunk teljes mértékben az autóra, a kötelező szervizeket akkor is el kell végezni, ha nem kapunk hibaüzenetet.

szerviz

A szervizelés elemei

A kötelező szervizek alkalmával ellenőrzik a folyadékszinteket, az esetleges szivárgásokat, és a szűrőket. Ezen kívül átvizsgálásra kerül a teljes fékrendszer és a futómű is.

Olajcsere

Az olajcsere az egyik legfontosabb feladat az szervizelés során. Ugyanis a nem megfelelő olaj mennyiség és minőség könnyen a motor meghibásodásához vezet, aminek a javíttatása igen költséges. Az olajnak elsődleges szerepe a megfelelő kenés biztosítása, de emellett ellát még hűtési, tisztán tartási, és tömítési funkciókat is. Az olajcserénél figyelembe kell venni a megtett kilómétereket, valamint az eltelt időt is, hiszen az olaj folyamatosan öregszik és koszolódik, ami szintén nem tesz jót a motornak. Érdemes soron kívüli olajcserét elvégezni, ha túlmelegszik a motor, vagy télen extrém hideg van, mert ezekben az esetekben károsodhat az olaj molekuláris szerkezete.

Szerviz

Szűrő cserék

Az egyik szűrő, amit a szervizek során ellenőriznek, és cserélnek az az olajszűrő. Ennek feladata a motorban keringő olaj szűrése, és tisztán tartása. Megfogja a keringési rendszerből az olajba került szennyeződéseket, és nem hagyja, hogy a motortérbe kerülve fennakadásokat okozzanak. A másik cserélendő alkatrész a légszűrő, amely biztosítja a motor számára a levegőt az égési folyamathoz. Ez a szűrő fogja meg a környezetből felszívott levegőben található apró szemcséket, rovarokat, és különböző szennyeződéseket. Ha ez elkoszolódik nem tudja átengedni a levegőt a motorba, és nem lesz megfelelő az üzemanyag égése. Végül a pollenszűrő, ami az utastérbe jutó levegőért felelős. Amikor bekapcsoljuk a ventilátort, a pollenszűrő akadályozza meg, hogy a légcsatornába került kosz az utastérbe kerüljön.

Fékrendszer

Az újabb autók jeleznek a sofőrnek, ha a fékek túlságosan elkoptak, de nem árt, ha legalább félévente ellenőriztetjük az állapotukat. A fékrendszer ellenőrzése során megvizsgálják a fékbetéteket, amik a tárcsákra kifejtett nyomás segítségével lassítják a kerekeket. Ezek kopása függ a fékezések számától és intenzitásától. A féktárcsa pedig az a fémelem, ami a kerékkel együtt forog, így fékezés során lassítja, majd megállítja az autót. Ezeknek az alkatrészeknek a kopásával romlik a fékhatás, ami rendkívül balesetveszélyes, éppen ezért kifejezetten fontos ezeknek a rendszeres ellenőrzése és cseréje.

A kötelező szervizek során sokan aggódnak, hogy nem várt kiadásokkal szembesülnek egy felmerülő probléma miatt, és ezért halogatják a szervizt. A gyártók és a szervizek által előírt és javasolt ellenőrzéseket azonban semmiféleképp ne hagyjuk ki, mert komoly károkat okozhat az autóban. Nem beszélve arról, hogy balesetvédelmi szempontból sem ajánlatos halogatni a szervizek elvégzését.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben