CarTrend logo

Luxusautó – valóban megéri az árát?

cartrend_luxusautó

Mi is az a luxus? És mi az a luxusautó?

A luxus fogalma szubjektív, emberfüggő. Minden ember másra vágyik, így máshogy definiálja a luxust. Vannak azonban olyan szavak, amelyek mindannyiunk definíciójában szerepelnek. Minőség. Komfort. Elegancia. Exkluzivitás.

A luxusautók szemet gyönyörködtetőek, kényelmesek, jól felszereltek és jobban teljesítenek, mint az átlagautó. De mit is takar ez pontosan? Megérik-e az árukat a luxusautók?

luxusautó

Mi is az a luxusautó?

Európában a luxusautókat F-kategóriával jelölik. Ezek a járművek csúcsteljesítményre képesek, rendelkeznek a legújabb biztonsági és technológiai kiegészítőkkel, valamint kívül belül lélegzetelállítóan néznek ki. Na, de mik ezek a részletek?

1. Hátsókerék-hajtás

A luxusautók többsége hátsókerék-hajtású. Ennek oka elsősorban a hagyományoknak köszönhető. Az ismert luxusautó-gyártók – Mercedes-Benz, Ferrari, Rolls-Royce, BMW – korábban mind kizárólag hátsókerék-hajtású autókat gyártottak, ezzel lefektetve a luxusautó gyártás alapjait. Bár ma már több gyártónál is láthatunk elsőkerék-hajtású modelleket, a luxus kategóriában elsősorban továbbra is a hátsókerék hajtás a jellemző.

2. A futómű

A luxusautó futóművére nagy hangsúly helyeződik, hiszen többféle elvárásnak is meg kell felelnie. Az autó nem rugózhat rosszul, nem inoghat nagy sebesség esetén sem, de a nagy terhelést is bírnia kell és semmilyen út típus nem jelenthet számára akadályt.

3. A zajcsillapítás

A luxusautó öt hengernél kezdődik. Nem elég az átlagautók hangszigetelése, itt már semmilyen dübörgés nem hallatszódhat be, a motorhang sem.

4. Az újdonságok

A legfontosabb fejlesztések, technikai innovációk – beszéljünk az ESP-ről, vagy hűthető ülésekről – általában a luxusautókban jelennek meg először. Ezek az újítások később aztán megjelennek majd az átlagautókban is, de a luxusautó technikai felszereltsége mindig a lehető legjobb, a legújabb technológiák szerint.

luxusautó

5. A belső

A luxusautó belseje minden létező extrával felszerelt, már-már hotelszobai hangulatot idéz. Puha anyagok, süppedős szőnyeg, valódi bőr és fa. A kormány is kedv szerint állítható, az ülések kényelmesek, sokféleképpen állíthatóak, és a masszázsülés, valamint az ülésfűtés/hűtés is elvárható. És természetesen minden automatikus.

6. És persze a márkanév

A luxusautó márkákat nem kell bemutatni. Bárki tud fejből sorolni olyan gyártókat, akik presztízsautókat gyártanak. Vannak természetesen luxusautók amelyeket nem ismert márkák gyártatnak, vagy esetleg olyan gyártótól jönnek akik átlagautókat is gyártanak, de az emberek többsége számára a luxusautó kifejezés összefonódott az ismert luxusmárkákkal.

Miért éri meg a luxusautó?

De indokolja-e a műszaki tartalom az árat? Milyen más oka van annak, hogy az emberek luxusautót vásárolnak?

Státuszszimbólum

A luxusautó – mint minden más luxustermék – értéke nagyrészt abból ered, hogy a termék luxusként van eladva. Sok átlagautó rendelkezik hasonló tulajdonságokkal, mint bizonyos luxusautók, azonban a luxusautóról pontosan tudjuk, hogy luxus, ezáltal magasabbra értékeljük. Pontosan ezért ezekkel a járművekkel könnyen kifejezésre juttathatjuk társadalmi, anyagi helyzetünket.

Szenvedély

Az autó-világ szerelmesei számára egy luxusautó vásárlás nem csak a presztízsről vagy a luxus életstílusról szól. Számukra az autó egyedisége a vásárlás fő oka. Nekik az olyan részletek is fontosak, amelyeket az átlag vásárló esetleg észre sem vesz.

Exkluzivitás

A luxusautók piaca nem mindenki számára nyitott. A gyártók ezeket a járműveket korlátozott számban gyártják csak, ezáltal még egyedibbé téve a terméküket. Sok vásárló számára pedig a zártkörűség is vonzóerő, hiszen ezzel ismét csak presztízst szerezhetnek.

A használt luxusautó is luxus?

De mi történik akkor, ha nem engedhetjük meg magunknak a luxusautót? Ha nincs más álmunk, mint egy Ferrari, de egyszerűen nem tudjuk megvenni? Vagy ha nem érezzük úgy, hogy az ár arányos azzal amit az autó adni tud?

Ilyen esetben körülnézhetünk a használt luxusautó piacon. Más autótulajdonosokhoz hasonlóan a luxusautók tulajdonosai is ráunnak járművükre előbb-utóbb, és eladják. Ilyenkor persze felmerül a kérdés: mi a különbség az új és a használt luxusautó között?

Alacsonyabb ár

A használt autó természetesen olcsóbb, mint az új autó és ez a luxusautó esetében sincs másként. Ha szemfülesek vagyunk, pár éven belül az eredeti ár töredékéért találhatunk luxusjárgányokat a használtautó piacon.

Természetesen mint minden autóvásárláskor, a luxusautó vásárlásakor is figyelembe kell venni a később felmerülő szervíz költségeket, amelyek valószínűleg magasabbak lesznek, mint egy átlagautónál lennének. Ilyenkor érdemes odafigyelni, hogy olyan autókereskedésnél vásároljunk, ahol hosszú időtartamra vállalnak garanciát a vásárolt autóra és kedvezményesen szervizelik azt szükség esetén.

Azonos tulajdonságok

De ugyanolyan jó-e a használt, mint az új? Természetes egy használt autó nem lesz ugyanolyan mint a gyártószalagról frissen legördült társa, azonban továbbra is egy luxusautóról beszélünk. Az autó mechanikája és belső extrái a hasonló korú nem-luxusautókhoz képest még mindig kiemelkedőek lesznek. Ezen kívül a luxusautókra természetükből adódóan általában jobban vigyáznak a tulajdonosok, így feltételezhetjük, hogy az előző tulajdonos megfelelően bánt az autóval.

családi autó

Audi RS7 Sportback

családi autó

Ferrari 458 Italia

családi autó

BMW 650

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben