CarTrend logo

Műszaki vizsga – Mire érdemes figyelmet fordítani?

cartrend_műszaki vizsga

A műszaki vizsga lényege, hogy felmérje a gépjármű esetleges hibáit a teljes gépjármű részletes átvizsgálásával. Minden apró részletet megnézni azonban nyilván hihetetlenül időigényes lenne, így vannak bizonyos részek amelyek kisebb és vannak amelyek nagyobb figyelmet kapnak. Ezért érdemes átvizsgáltatni a járművet a vizsga előtt, hogy sikeres legyen a műszaki vizsga. Néhány szerviznél ingyenes átvizsgálást is kérhetünk műszaki vizsga előtt, ezzel biztosítva, hogy az esetleges hibák még időben javításra kerüljenek, ami jó megoldás lehet, ha nem vagyunk biztosak autónk állapotában. De a sikeres vizsgához szükséges ellenőrzések egy részét otthon magunk is elvégezhetjük.

műszaki vizsga

A műszaki vizsga papírmunkája

Első lépésként mindenképpen ellenőrizzük saját iratainkat és a gépjármű papírjait is.

Műszaki vizsgára a tulajdonos vagy az üzembentartó viheti a járművet. Ha ez nem lehetséges, akkor meghatalmazással megbízhatunk bárkit, hogy elvigye autónkat műszakira. Fontos azonban, hogy minden esetben a műszaki vizsgát intéző személy személyes irataira van szükség, így ha megbízunk valakit, akkor az ő személyazonosító igazolványára (személyi vagy kártya formátumú vezetői engedély is lehet) és lakcímkártyájára lesz szükség.

Szükség lesz továbbá a gépjármű eredeti forgalmi engedélyre és egy a kötelező biztosítást igazoló dokumentumra. Ez lehet egy befizetést igazoló bizonylat vagy a biztosítási zöldkártya.

műszaki vizsga

A külsőségek

Első körben ellenőrzésre kerül a gépjármű külseje. Ha van a karosszérián ütközésből, karambolból származó nagyobb sérülés, vagy korrózió által komolyabban érintett terület, az a vizsgán problémát jelenthet. Ezeket érdemes a műszaki vizsga előtt javíttatni.

Az autó otthoni ellenőrzését folytassuk a szélvédővel és az ablakokkal. A szélvédőn nem lehet semmilyen karcolás, akár egészen picike sem. Az esetleges kőfelverődésből adódó hibákat is javíttatni kell a vizsga előtt. Az ablakok lehetnek fóliázva, arra azonban figyeljünk, hogy a vezető ülés mögötti ablakok minimum 70%-os fényáteresztő képességűek legyenek, a szélvédőnek pedig csak a felső fele lehet fóliázva, maximum az ablaktörlők magasságáig. Továbbá, ha van pótféklámpa az autón és a hátsó szélvédő fóliázott, akkor a a féklámpa helyét ki kell vágni a fólián.

Az összes lámpának működnie kell, ami a gépkocsira van szerelve. Ebbe beleszámít a ködlámpa is. Ellenőrizzük le, hogy az ablakmosó, az ablaktörlő és a duda is megfelelően működik-e.

Érdemes megnéznünk a kerekeket is. A tengelyek mintázata lehet különböző, méretük azonban nem. A tengelyeken lévő abroncsoknak pedig azonos színűnek és mintázatúnak kell lennie. Az évszaknak megfelelő gumik nem feltételei a sikeres vizsgának.

Figyeljünk arra, hogy a rendszámtábla is ellenőrzésre kerül a vizsgán. Fontos, hogy tiszta és olvasható legyen.

Belső tartozékok

A műszaki vizsgán az üléseket és a biztonsági öveket is ellenőrzik, így ezeket is érdemes átnézni már otthon. Az ülések nem mozoghatnak, működőképesnek és állíthatónak kell lenniük, valamint az összes ülésnek bent kell lennie az autóban. A biztonsági öveknek kapcsolhatóknak kell lenniük és az automata övfeszítőknek működniük kell.

A belső műszereknek és kijelzőknek is tökéletesen kell működniük, és a vizsgán ellenőrzik azt is, hogy van-e érvényes elsősegély csomag, és elakadásjelző háromszög az autóban.

műszaki vizsga

A műszaki vizsga menete

Az átvizsgáláskor az általunk is felmérhető problémák mellett további hibakeresést is folytatnak a szakemberek. Megvizsgálják a fékberendezések és a lengéscsillapítók teljesítményét, valamint egy alsó átvizsgálás során ellenőriznek minden gömbfejet, szilentet és porvédő gumit. Átvizsgálásra kerül a kipufogórendszer és folyadékszintek, továbbá a jármű átesik egy környezetvédelmi felülvizsgálaton is. Ha mindent rendben találnak, akkor pedig sikeres műszaki vizsgát tudhatunk magunk mögött.

Fontos, hogy bár a műszaki vizsga sok elemét otthon is ellenőrizni tudjuk, ha úgy érezzük probléma van a járművünkkel, vagy nem vagyunk biztosak az autó állapotában, akkor ellenőriztessünk le mindent egy szervizben, szakemberekkel. Így nem csak sikeres műszaki vizsgát tehetünk, de biztosak lehetünk benne, hogy biztonságosan közlekedhetünk autónkkal.

Látogasson el
kereskedésünkbe és fedezze
fel autókínálatunkat!

Ne feledje: mi nem szimplán garanciát adunk,
mi az autózás biztonságát adjuk önnek!

Ezt olvasta?

használt autó blog

Fejlődés az autók világában

Már több mint egy évszázada autózunk. Ezidő alatt rengeteg változáson ment át az autóipar, rengeteg okos és biztonságos megoldás született, és a fejlődés továbbra sem

Bővebben
családi autó választás

Családi autó választás

Közeleg a nyár, az utazások időszaka. Ha családdal utaztok, különösen fontos, hogy alaposan átgondoljátok, milyen családi autót vásároltok. De hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani

Bővebben